Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eeuwig jong

Waar je ook gaat, de affiches en billboards wrijven het er wel overduidelijk in. Anders is het de reclame wel in magazines of op tv. Of op het werk waar bazen azen op flexibele, dus jeugdige krachten. De boodschap is: jong is in, niet jong is uit. Voor lieden die niet zo piep meer zijn betekent dit werk aan de winkel. Op naar de shop voor de laatste mode. Naar de sportschool moet je voor een wasbordje op de bast dan wel een strak kontje. Het mag ook de tennisbaan of de golfclub zijn om daar, fanatiek achter de bal aanhollend, de naderende ouderdom steeds een stap voor te blijven. De echte young professionals trekken alle registers open en make-overen hun body met behulp van botox, siliconen en anabolen steroïden tot ze een ons wegen. Een beginnende ondernemer in Heerlen heeft plannen om plastic jeugdgezichtsmaskers te ontwikkelen. De gemeente Assen bijt het spits af met haar nazorg voor 25 plussers en jongeren met een oude kop. In Leiden werd een hoog bejaarde deelneemster betrapt toen zij zich inschreef voor de plaatselijke missverkiezingen. Bij FC Appingedam fluistert men dat de spits van de A-junioren 63 is. Kijk, dat zijn de echte diehards!

Maar een dagje ijsvrij verzet de geest. Lekker schaatsen in Mokum. Vijvertje op, vijvertje af. Bruggetje onderdoor. Pas op, daar een wak. Grachtje links, grachtje rechts, o, dat kraakt wel erg hard …ach de hoofdstad is zo mooi, zeker vanaf het ijs. Moe maar voldaan trek ik na het schaatsen even de stad in en beland in de winkelstraten op zoek naar een cd. Ik word de winkels ingetrokken en eenmaal binnen platgewalst door de frisheid van de jeugdcultuur. Nadat in een musicshop mijn trommelvliezen zijn gescheurd door kinky hip hop muziek vraagt een verkoopster van amper 14 wat ik zoek. ‘Leonard Cohen? Zingt de burgemeester ook al?’

Als ik dus wat mismoedig op de metro naar Diemen stap, hangen er een stuk of wat kauwgumkauwende jongens in leren jacks achterover in de banken. Twee van hen hebben op hun iPod nogal dreigende muziek aan staan, keihard tegen elkaar in. Kom, besluit ik, laat ik maar ver uit de buurt van hen gaan zitten, helemaal achteraan. Een halte verder stappen twee meisjes in. Ze kijken even rond en lopen recht op mij af. De een gaat naast me en de ander gaat tegenover me zitten. Terwijl er zat andere lege plaatsen zijn. Bij de volgende halte stapt een jonge vrouw in … ook zij gaat naast mij zitten, aan de andere kant van het gangpad. Halleluja. Wie ondanks alles gelooft in zichzelf blijft kennelijk eeuwig jong.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 9 jan. 2009


Geplaatst in de categorie: lichaam

4,2 met 17 stemmen 1.068Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marga Rine
Datum:
10 jan. 2009
Email:
mpnylive.nl
Amsterdam vind ik helemaal niet mooi.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)