Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ita, Ella en Noraly

'Paul moet op de koets' is gekozen tot tv-moment van het jaar. Om eerlijk te zijn: ik kende het fragment niet. Wat zegt dat over mij? Dat ik vorig jaar te weinig televisie heb gekeken, zou je zeggen.
Vermoedelijk keek ik tijdens uitzendingen van Paul de Leeuw echter naar andere (potentiële) tv-momenten, overigens zonder me daarvan op dat ogenblik bewust te zijn.

Ik heb het winnende fragment nu een keer of vier bekeken. De hoofdrolspelers: Paul de Leeuw en verstandelijk gehandicapte Ita. Beiden zitten in een gouden koets en worden getrokken door een pony. Als de koets strandt, loopt Paul weg om verder te gaan met het programma. Ita pikt dat niet en rent hem achterna door de studio. Best grappig om te zien, maar de 69-ste plaats was ook mooi geweest.

Wat zegt het over de Nederlandse televisie als zo'n fragment uit 150 momenten en tien genomineerden als leukste wordt beoordeeld? Dat er te weinig echt leuke momenten zijn, zou je zeggen. Vermoedelijk waren er echter juist te veel en hadden we ze al te vaak gezien. Dat gold zeker voor de twee andere kanshebbers, de Joran-tapes en het Vogelaar-filmpje. Spraakmakender dan 'Paul moet op de koets' waren ze allebei zeker.

De jury bleek echter unaniem, en dus kon Peter R. de Vries fluiten naar de overwinning, ook al omdat hij volgens voorzitter Anita Witzier al genoeg heeft gewonnen. Tja. Neem me niet kwalijk, maar geldt dat dan niet voor Paul de Leeuw? De andere kanshebber was het filmpje van de site GeenStijl met toenmalig minister Ella Vogelaar. Ook kansloos voor het tv-moment van het jaar, want dat heette plotseling 'geen televisie' te zijn. Nomineer het dan niet!

Nee, mijn tv-moment van het jaar zat er niet bij. Het was niet de vader van Huntelaar. Nee, ook niet de zoen van Gerard Joling. Hans Kraay jr. in extase kwam wel dicht in de buurt. Maar bij ons thuis koos de jury unaniem voor het afscheid van Noraly Beyer, die op 30 december om 17.00 uur na ruim twintig jaar trouwe dienst haar laatste bulletin las zonder ook maar een woord vuil te maken aan zichzelf. Kom daar nog maar eens om vandaag de dag in televisieland.

Schrijver: Quirijn Metz, 13 januari 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 7 stemmen 356Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)