Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Blauwe maandag

Ik ben niet te benijden. Elke dinsdag moet op deze plek een column van mij staan, anders dan zwaait er wat. Ik geef het je te doen. Telkens zijn daar weer die moordende deadline, dat akelig lege scherm en die o zo hooggespannen verwachtingen van dat talrijke publiek. Ik noem het topsport. Voor je het weet, dringt de vaste schrijfdag zich weer op.

De maandag dus. Ik zeg: de dufste dag van de week. Een dag waarbij alles en iedereen maar niet op gang wil komen. Nee, ik al helemaal niet. En toch moet dat hoekje op die site iedere keer weer worden gevuld met letters en zinnen. Eens even kijken: welke woorden zal ik nu weer eens kiezen. Wat een weelde. Ik mag schrijven wat ik wil, maar de firma Inspiratie is maandag gesloten.

Wat een droefenis. Toch hoef ik me niet te schamen, lezer. De maandag blijkt echt de grote boosdoener te zijn. Een Engelse psycholoog stelt dat de derde maandag in januari de meest deprimerende dag van het jaar is, dus wie ben ik om hem tegen te spreken? Roerend mee eens! Ik ben dolblij dat er eindelijk iemand een wetenschappelijke formule heeft bedacht die het aantoont: 19 januari is de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Het slechte weer brengt sowieso al velen aan het somberen. Inderdaad, ik vind het veel te koud. Daarnaast beseffen mensen in januari dat er weinig terechtkomt van hun goede voornemens. Inderdaad, ik ben nu alweer vergeten wat ik me had voorgenomen. Bovendien zijn de meesten nog blut van de feestdagen terwijl de eerste rekeningen alweer binnenstromen. Inderdaad, ik heb de eerste verkeersboete van 2009 alweer binnen.

Maar niet getreurd en gesomberd. Vanaf vandaag kan het alleen maar beter gaan, ik voel het. Het grootste leed is geleden. Ik bedoel: vandaag krijgen we een nieuwe Amerikaanse president die ons op het hart drukte dat we het kunnen. En de dagen gaan weer lengen. Dat doen ze alweer een tijdje, maar ik merk er nog niet veel. U wel? Hoe dan ook: Blue Monday, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar, zit er weer op. Hèhè.

Schrijver: Quirijn Metz, 20 januari 2009


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

2.6 met 5 stemmen 803Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hans Manders
Datum:
20 januari 2009
Email:
hans.manderstele2.nl
Erg genoten van deze maandagcolumn. Complimenten van een medecolumnist (op zondag, ook zo'n dag).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)