Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

TRIBUNAAL VOOR ECONOMISCHE MISDADEN TEGEN DE MENSHEID

Philips gaat zesduizend personeelsleden ontslaan. Kredietcrisis hè.
Mooi woord. Kredietcrisis. Zwaar weer. Ook een mooi woord. Woorden die prachtig dekking geven aan mega ontslaggolven die zonder slag of stoot door iedereen geaccepteerd worden.
Zesduizend mensen op straat! En dat terwijl Philips ruim in zijn jasje zit:
3.6 miljard aan liquiditeiten en 2,4 miljard aan kredietfaciliteiten. Ja, met zulke cijfers zit er niets anders op dan maar te ontslaan..

Erger nog; Philips ziet wel kansen voor overnames. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee wil zich, naar eigen zeggen, als een soort Prince Charming bedrijven overnemen die er qua financiering minder florissant voorstaan.
Prince Charming! Zouden die zesduizend ontslagen medewerkers daar ook zo over denken?

Verder moeten we het nog even hebben over de ING. En in het bijzonder over ex-bestuursvoorzitter Michel Tilman.
Hij stelde vorig jaar nog tevreden vast dat ING de kredietcrisis nog goed doorstond: “wij zijn voorzichtig geweest. We hebben niet teveel exotische producten verkocht”.
Een half jaar later kreeg hij 10 miljard steun van de overheid.
Daar zou het bij blijven, liet Tilman zelfverzekerd weten.
In december piepte hij al anders: “het viel mij behoorlijk zwaar mij aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid” En: ”er is sprake van een negatieve sfeer out there”.
Negatieve sfeer out there? Wat heet! Over understatements gesproken, want inmiddels is Wouter B. er weer opnieuw met een miljardje of twintig ingesprongen en worden er evengoed zevenduizend mensen op straat gesmeten.
Michel Tilman schreef een bief aan zijn medewerkers dat de verhevigde crisis bij hem ‘helaas’ steeds meer zijn tol eiste.
Goh wat zielig nou. Wat denk je hoe hoog de tol voor je personeel zal zijn, Tilman?
Even hoog als de vertrekpremie ad 1,3 miljoen euro die jij zo feestelijk meekrijgt om de komende vakantiejaren van een beetje glans en gezelligheid te voorzien?

Waarmee ik maar wil zeggen: kan er geen tribunaal worden opgericht voor economische misdaden tegen de mensheid waar nitwits als Tilman voor gesleept kunnen worden?

Schrijver: paco, 27 januari 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 161Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)