Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onze centjes

Door de financiële crisis is veel pensioengeld verdampt. Fondsen en verzekeraars beheren de pensioenen van werknemers en ambtenaren. Maar ze belegden hun reserves in aandelen en die zijn door de beursmalaise in waarde gedaald. De fondsen indexeren hun pensioenuitkeringen daarom niet. Ze denken er zelfs over om de premies te verhogen en de pensioenen te verlagen. Vervelend voor ouderen want met hun pensioencentjes kunnen ze minder kopen. Maar ook naar voor jongeren, want als ze al niet de dupe worden van massaontslag houden ze netto minder over van hun salaris. Veel jonge mensen vinden pensioen saai en een ver van hun bed show. Dat eerste is zeker waar maar het tweede absoluut niet. Pensioenpremie slokt een groot deel van je loon op. Als je geen pensioenpremie betaalt, zou je net dat huis of die auto kunnen financieren. Let er dus maar op dat je duur betaalde pensioengeld goed wordt beheerd.

Je zou denken dat dit gebeurt. Nederlandse pensioenfondsen en de Nederlandse Bank doen er alles aan om een sfeer van rust en degelijkheid uit te stralen. Hun kantoren liggen vaak op toplocaties en eenmaal binnen blinkt het goud je tegemoet. Ruime hallen, stijlvolle vides, marmeren trappen die naar de met hoogpolig tapijt beklede directiekamers leiden. Dus dat zit wel snor, denk je dan.
Niet dus.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten – nu ruim zeven jaar geleden – kregen de pensioenverzekeraars een enorme klap. Ze hadden – zo bleek uit analyse – te veel van hun reserves belegd in aandelen. En in onroerend kantoorgoed in de VS. Hun dekkingsgraad – het vermogen dat garant moet staan voor pensioenbetalingen – was te laag. Allerlei wijze mensen zeiden: dat moet veranderen, daar moet beter op gelet worden. Dus werd de wetgeving aangepast en het toezicht verscherpt.

En nu zijn we terug bij af. Opnieuw blijkt het kaartenhuis in elkaar te donderen bij een beurscrisis. Weer maken we mee dat de managers van pensioenfondsen met hun reserves zijn gaan speculeren. Pardon: hun reserves? Het is ons pensioengeld. Wij moeten verplicht deelnemen aan een pensioenregeling. En wij zien met lede ogen toe dat ons geld wordt belegd in wapens. Of opgaat aan dikke oprotpremies voor de heren directeuren, die al zo goed betaald werden.

Gepensioneerden, middelbaren en jongeren kunnen het pensioengeld – dat zij met hard werken spaarden – niet missen.
Beste bobo’s van pensioenland, laten we één ding afspreken: het is ons pensioengeld dat u beheert. Neem dan een voorbeeld aan Triodos en ASN. Ook zij slagen erin de spaarcentjes van hun klanten duurzaam te beleggen. Zij zijn crisisbestendig omdat zij niet in vluchtige waarden beleggen. Dan moet u het ook kunnen.

Als de pensioenmanagers niet willen luisteren moeten we als pensioenspaarders een list verzinnen. Laten we de Algemene Rekenkamer vragen om de pensioenfondsen eens kritisch door te lichten. En daar in het belang van onze centjes orde op zaken te stellen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 30 januari 2009


Geplaatst in de categorie: geld

3.7 met 12 stemmen 490Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)