Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

ZWEREN OP DE BIJBEL

Iedereen vraagt zich af waarom Balkenende toch zo moeilijk doet over een onderzoek naar de beslissing om Nederland in een oorlog te storten.
Merkwaardig trouwens dat oorlog tegenwoordig vredesmissie genoemd wordt. Het klinkt natuurlijk veel vriendelijker en sust het geweten van de heren en dames politici waarschijnlijk, maar daar hebben de gesneuvelde soldaten geen boodschap meer aan.. En kogels laten zich niet tegenhouden door guitige woordspelingen.

Ik bedoel, een verbrijzelde enkel, gekneusd noemen wil niet zeggen dat de patiënt het daar, pijn-technisch gesproken, mee eens is, maar dat terzijde.

Toch is het gedraai van Balkenende best te begrijpen. Zijn beslissing om een vredesmissie te voeren was gewoon een kwestie van voetbalplaatjes ruilen. Wij sturen soldaten en in ruil daarvoor krijgt CDA’er en boezemvriend van Balkenende, Jaap de Hoop Scheffer, de belangrijke post van secretaris-generaal van de NAVO. En bovendien vindt Bush mij dan een nice boy.

Wouter Bos lacht intussen minzaam en dreunt alleen maar het zelfde deuntje op: “Tijdens het vormen van de regering maakten wij de afspraak geen onderzoek te doen. Dat was nu eenmaal een compromis om mee te kunnen doen met regeren. En afspraak is afspraak. Daar ga ik nu niet aan tornen.”

Diezelfde avond zag ik Minister van Staat Van Mierlo iets zinnigs daarover zeggen in Pauw en Witteman: ”Over een oorlog of een onderzoek daarnaar, valt niet te onderhandelen. Het is geen handelswaar. Besluiten om onderzoek te doen naar de besluitvorming rond een beslissing om een oorlog te voeren is iets wat ons allen aangaat en niet alleen Bos. Die beslissing is geen bezit van hem. Hij stelt hiermee de democratie buitenspel.”

Daar heeft hij gelijk in. Je zou het machtsmisbruik kunnen noemen. Maar buiten dat, en dat is erger, soldaten zijn gesneuveld in die “vredesmissie”. Reden genoeg om alle oneffenheden tijdens de besluitvorming boven tafel te krijgen. Dat Balkenende dat zo lang uitstelde zegt al genoeg. Die vindt het veel belangrijker dat wij geen weet krijgen van zijn handjeklap.

In ‘de wereld draait door’ kreeg een CDA-politicus een Bijbel onder zijn neus gedrukt. De verslaggever vroeg of hij zijn hand op die Bijbel wilde leggen en dan op de Bijbel zweren dat het CDA en Balkenende niets te verbergen hadden.
Dat wilde de CDA politicus niet. Ook niet na enig aandringen.
Veelzeggend…

Schrijver: paco, 5 februari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 7 stemmen 364Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)