Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rookworstoorlog

Zondagavond schafte de pot in huize Metz boerenkool met worst. En als ik zeg worst, dan bedoel ik rookworst. Magere rookworst om precies te zijn. Inderdaad, omdat die niet zo vet is. Dacht ik. Nou, wel dus. De werkelijkheid is altijd weer ranziger dan een Metz voor mogelijk houdt.

Magere rookworsten zijn moddervet, schrijven de maandagkranten. Wat zeg ik? Vetter dan hamburgers, gehaktballen en karbonades! Die conclusie trekt de Consumentenbond na onderzoek van 22 verschillende rookworsten. Ja, je leest het goed: 22. Zo veel verschillende rookworsten zijn er kennelijk. Ik moet er niet aan denken om die allemaal te moeten proeven, maar daar hebben we gelukkig de Worstpolitie uit Den Haag voor.

De vetste worst? Die van de Hema, stelt de bond. De rookworsten daar zouden niet op authentieke wijze gerookt worden. Foutje, zo heeft de bond inmiddels toegegeven tegenover een gepikeerde Hema, de Moeder aller Rookworsten. Ze worden wel degelijk authentiek gerookt. Ook de vereniging van Keurslagers heeft geen goed woord over voor de test, die een vertekend beeld zou geven omdat de echte rookworsten zouden zijn genegeerd.

In een enkel periodiek dook al de term 'rookworstoorlog' op. Zo gaat dat in de media: daar heet iets al snel een 'crisis', een 'drama' of een 'oorlog'. Vooral De Telegraaf heeft daar een handje van. Hoe magerder het nieuws, hoe vetter de kop in de Balkenbrijbode. Ik vind dat echt een inferno. 'Rookworstoorlog' wordt woord van het jaar 2009, dat zou zomaar kunnen in dit land van nuchterheid, waar de lunch een broodje kaas is. En het avondeten boerenkool.

Schrijver: Quirijn Metz, 10 februari 2009


Geplaatst in de categorie: taal

3.5 met 4 stemmen 2.899



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)