Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Krimpkramp

De Nederlandse economie krimpt. Met maar liefst drie procent. De Nederlandse regering verkeert in grafstemming. Werkloosheid dreigt. Forse bezuinigingen wachten het land en de burger. Zijn er geen heilige huisjes?
‘Alles is bespreekbaar’, zegt Jan Peter.
‘Ook de aftrek van de hypotheekrente?’, vraagt Femke plagerig.
‘Nee’, antwoordt Jan Peter, ‘die staat niet ter discussie’.
Terwijl ministers verkrampt zoeken naar oplossingen voor de krimp vieren de Oranjes vakantie. Dat moet wel want ze zijn ingesneeuwd te Lech. De dienende ministers zwoegen in het kikkerland en het staatshoofd geniet in de alpenzon. Des avonds gezellig après-ski met de kleinkinderen om haar voeten voor de openhaard van haar zesde buitenhuis.
Geen krimp voor de koningin en haar familie. Zou de premier ook bij haar aankloppen om wat persoonlijke offers te vragen?

Ondanks dat de Oranjes zijn ingesneeuwd moeten ze toch bereikbaar zijn. De Koninklijke Helikopter kan overal komen, dus zijn Bea en consorten makkelijk te ontzetten. Pas geleden waren Willem Alexander met zijn Maxima vergezeld door minister Plasterk op de Zuidpool. We kregen op het NOS jourmaal beelden te zien van dit illustere drietal op de bodem van een gletsjer. Vijftig graden onder nul. Heel bemoedigend om te zien wat de Oranjes en onze regering zoal voor ons land over hebben. Maar als ze uit zo’n diepe ijsspelonk in een uithoek van de wereld zijn geraakt, zullen de Oranjes toch ook wel uit een ingesneeuwd wintersportoord kunnen komen?
Goed, ingesneeuwd dus. Dan moet Balkenende maar even met de Staatshelikopter nr. 2 naar Lech. Daar zal de volgende hoogstaande dialoog te horen zijn.

‘Majesteit, sorry dat ik even stoor voor regeringszaken. Wij als ministerraad stellen voor dat u voortaan alleen nog op eigen kosten vakantie viert. Dus geen vliegreizen meer op kosten van de burger meer graag, koninklijke hoogheid. En dan moest ik u ook vragen of het niet bespreekbaar kan zijn om een van uw buitenhuizen – natuurlijk het kleinste – op termijn af te stoten?’
HKH vertrekt nauwelijks waarneembaar haar rechter wenkbrauw. Ze haalt wat sneeuw uit haar haar dat daar nog zat vanwege een stoeipartijtje met een klein prinsesje. Dan antwoordt ze:
‘Pardon, meneer Balkenende, onze uitgaven staan niet ter discussie. Onze vakanties zijn in het landsbelang. Wat heeft het Nederlandse volk aan een Oranjehuis dat niet goed is uitgerust voor haar taak? Maar onze familie wil graag een bijdrage leveren aan het oplossen van de crisis. Alle belastingplichtige burgers zijn welkom in Paleis Noordeinde. Voor kosteloos belastingadvies hoe ze in deze moeilijke tijden op - uiteraard volkomen legale wijze - de belasting kunnen ontduiken, pardon zo laag mogelijk houden.’


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 februari 2009


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.2 met 4 stemmen 510Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)