Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schoolschietdrama

Je dochter van vijftien zegt ’s ochtends lachend ‘tot ziens’ en stapt op haar fiets naar school. De volgende keer dat je haar ziet, moet eerst een agent een lijkenzak openritsen. Ze is dood en heeft een groot kogelgat in haar voorhoofd. Het gebeurde afgelopen woensdag in het Duitse plaatsje Winnenden.
Net zijn we het crèchesteekdrama te Dendermonde te boven of het Winnendense schoolschietdrama overvalt ons. Op en rond een middelbare school schoot een 17-jarige jongen 15 mensen dood. 9 scholieren, 3 leraressen en 3 passanten. De jongen vuurde met een automatisch pistool op alles wat bewoog. Toen hij zag dat hij niet meer kon ontsnappen schoot de jongen zichzelf dood.

In Nederland zijn gelukkig nog niet van dit soort drama’s gebeurd. Totnogtoe bleef het bij mesincidenten en een enkel schot van een ontspoorde jongeling, die tenminste een motief had. Erg genoeg allemaal, maar nog niet te vergelijken met de seriemoorden op scholen in de V.S., Engeland en Duitsland. We hoeven ons echter geen illusies te maken, want ook hier zou dit kunnen gebeuren. Onze samenleving moet dus meer weten van de achtergronden van dit soort geweldsdrama’s. Wat bezielt jongens om een wapen uit vaders kast te jatten, naar school te gaan en daar een bloedbad aan te richten? ‘Warum?’ stond er in een Duitse krant na de Winnendense slachtpartij.
Criminologen stellen ons gerust. Nee, zeggen zij, deze tijd is niet gewelddadiger dan vroeger. Alleen zijn de wapens veranderd, zodat er sneller ernstige gevolgen zijn. En we hebben massamedia, zodat het nieuws overal bekend wordt.
De man in de straat weet inmiddels beter. Die gewelddadige videogames zijn echt gevaarlijk, hoor je. En hoe komen die lui aan wapentuig?

Ik ben geneigd het meer eens te zijn met de laatste categorie. Zeker is dat in het schietdrama van afgelopen woensdag sprake was van een jongen die in de war was. Hij kon beschikken over een automatisch pistool dat zijn vader legaal in bezit had. De dader kondigde bovendien zijn daad aan op internet en meldde dat hij zich zou wreken op iedereen die hem miskende. En dat hij afscheid zou nemen van dit rotleven. Tegenstrijdig genoeg bereidde hij zijn actie grondig voor. Hij bekwaamde zich in scherpschieten op zijn vaders schietvereniging. En daarbij is bekend geworden dat hij veel tijd doorbracht met het spelen van gewelddadige killergames op zijn computer.
Absurd eigenlijk… dat er ergens wapenfabrieken staan die automatische wapens in elkaar schroeven, dat er schietbanen zijn waar particulieren zich legaal kunnen bekwamen in het doden van medemensen, dat er winkels zijn waar je killergames kunt kopen, dat er bedrijfjes zijn waar ze killergames produceren…
Dit soort sociale verworvenheden is te veel van het slechte voor jonge gefrustreerde mannen die geestelijk labiel zijn, een schietgrage vader en een slechte fase hebben.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 13 maart 2009


Geplaatst in de categorie: geweld

3.9 met 15 stemmen 591Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)