Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dit, mevrouw Verdonk, is democratie

Verdonk was 16 maart op televisie. Zij had een Ideeëndag georganiseerd en dat was volgens haar een groot succes. Er waren maar liefst enkele tientallen leden. Er zijn geen besluiten genomen, maar dat donderde niet, want dit is democratie, snoefde ze in de camera.

Oh ja?

Dezelfde dag was de tweede dag van een tweedaags PvdA congres. Daar waren enkele honderden leden en die namen enkele honderden besluiten. Er werd fel gedebatteerd, net als op Verdonks bijeenkomst. Ook over integratie. Sterker nog. De resolutie integratie die daar (aangepast) werd aangenomen was een product van honderden debatten in vele afdelingen in Nederland. Daar hebben duizenden mensen hun mening gegeven. In Groningen. In Leeuwarden. In Zutphen, Breda, Amsterdam, Maastricht, Hoorn (etc.) hebben mensen met elkaar gepraat. In vier bijeenkomsten, Tilburg, Rotterdam, Zwolle en nog plaats een waarvan ik de naam even kwijt ben, zijn bijeenkomsten geweest en hebben de verdedigers van de resolutie een enorme lading kritiek over zich heen gekregen. Het wetenschappelijk tijdschrift S&D en het ledenblad Rood stond vol kritiek en ook wat lof over de oorspronkelijke resolutie. Landelijke bladen hebben er meerdere malen over geschreven. De 363 amendementen voor het congres al geleid tot een volstrekt nieuwe tekst. Die tekst is op het congres nog verder geamendeerd.

Dit, mevrouw Verdonk, is democratie.

Er ligt niet alleen een tekst, maar in die tekst kunnen mensen hun eigen bijdrage terug vinden. Zelfs mijn bescheiden persoontje kan punten aanwijzen, die ik heb ingebracht. Dat is niet zo, omdat men aardig voor mij wil zijn, maar omdat velen vergelijkbare opmerkingen hebben gemaakt.

Maar eerlijk is eerlijk. Uw Ideeëndag van Verdonk is een aardige kopie van wat u oude politiek noemt.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 19 maart 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 7 stemmen 331Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
21 maart 2009
Email:
FrankDWARS.org
Nu zit ik deze column zo maar nog eens te lezen. En prompt kom ik tot een inzicht dat wellicht nogal vergezocht is. En bovendien puur taalkundug.

Maar eerder in deze trant, dwaalde eenzelfde idee al eens door mijn hoofd.

Ik quote even voor het gemak: '... namen enkele honderden besluiten'.

Maar als beslissingen van beslissen komt, en besluiten van besluiten (resp. het zelfstandig naamwoord en het werkwoord), dan kan je volgens mij wel zeggen: 'zij namen beslissingen'. Of: 'zij besloten' honderden dingen.

Je kan zeggen: Ik neem een beslissing. Of: ik besluit iets. Maar volgens mij niet: Ik neem een besluit.

Dit is natuurlijk geen kritiek op de schrijver, hooguit gaf hij de aanleiding voor dit idee. Maar volgens mij 'namen de honderden leden dus geen besluiten'.
(En met draaikont doch Feyenoordsupporter/ -sponsor Bos in mijn achterhoofd toch met een kleine steek onderwater. Zij het een ludieke.)
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
21 maart 2009
Email:
janrlunsinghome.nl
Bedankt Alex, Frank,

Jullie proberen mij er wel van te overtuigen, dat de PvdA er niet meer toe doet - vergane glorie zelfs, maar zolang PVV, SP en GroenLinks aan de kant staan, zit er voor jullie blijkbaar niets anders op dan boos te zijn op dat links, dat er nog iets van probeert te maken.
En daarmee erken je de positie van de PvdA. Daarvoor bedankt.
Naam:
A. Sandee
Datum:
20 maart 2009
Email:
alexsandeehome.nl
Maar als je, burgemeester van Groningen zijnde, er kritiek op hebt terwijl je iets beters te doen hebt dan een congres bezoeken waar vele waarheden geweld wordt aangedaan en liberaal kontgedraai hoogtij viert in een voormalig socialistische partij, krijg je van hogerhand op z'n Poetins een neoliberale draai om je oren. Met de schuivende panelen is ook het socialisme in deze partij verdwenen, jammer alleen dat ze dat al die arbeiders niet even verteld hebben. Die hadden ze nog even nodig. Maar die komen er nu heus wel achter en stemmen óf SP en, ook wel, PVV, gek genoeg. Ik zeg maar zo: beter een democratische socialist dan een Wouteriaanse kleren van de neoliberale keizer sociaal-democraat.
Naam:
Frank
Datum:
19 maart 2009
Email:
FrankDWARS.org
Ach ja, die PvdA. Het is toch een beetje vergane glorie...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)