Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

regelnevenleger

Het is weer zo ver. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Elk jaar heeft de belastingdienst een nieuwe vereenvoudiging bedacht. En elke keer kost het de burger meer hoofdbrekens. Dit keer is het de vooraf ingevulde digitale aangifte.
De overheid gaat er van uit dat iedereen een computer en internet heeft. Dus moet de burger programma’s downloaden en Digid codes aanvragen. Veel bejaarden en niet aan internet verslaafden snappen er geen hout van. Zien door de bomen het bos niet meer en verdwalen in de jungle van de webcratie. Pech gehad, zegt de overheid die zich niet kan indenken dat niet iedereen ict nerd is.
Als je geen digitale aangifte doet, word je opgeschrikt door een zware plof. Gooit een hangjongere een rotje door de bus? Neen, het is De Blauwe Envelop die op de mat valt. Je negeert haar zo lang mogelijk. Een week voor het verstrijken van De Termijn vind je eindelijk de moed om haar te openen. Je trekt je terug met liters koffie. Drie tot zes dagen lang, dozen met bonnen en bankafschriften bij de hand. Als alles eindelijk is ingevuld dan is het wandelingetje naar de brievenbus een verlossing.

Regels. We kunnen niet zonder kennelijk. In het verkeer, op school, op het werk. Zelfs op vakantie staan de tenten links en de caravans rechts. Deze week raakte ik in het bos aan de praat met een andere wandelaar. Hij vertelde dat hij na het bezoekuur op de parkeerplaats van het ziekenhuis zijn vinger tussen de autodeur kreeg. Even naar de Poli voor een pleister, dacht hij. ‘Dat gaat zomaar niet’, zeiden ze daar, ‘misschien heeft u wat gebroken.’ Dus door naar de Röntgen. Wachtkamer. Van de Röntgen naar de EHBO voor een rekverband. Toen naar de Receptie voor de verwerking in de administratie. Volgnummer trekken. De man kwam drie uur later thuis. Drie weken na dit voorval kreeg hij een rekening van 532 euro. Bij navraag zei de verzekeraar: 'ach meneer, het ziekenhuis heeft precies volgens de regels gewerkt dus we betalen gewoon.’
"Het is wat", zei ik, “maar ja, overal zijn regels en een heel leger regelneven moet ze bewaken".
"Ha, ha”, lachte hij gul mee "… en ik ben er één van".
"Hoezo?"
"Omdat ik bij de belastingdienst werk", antwoordde hij.
"Vul je nu ook zelf je eigen aangifte in?", vroeg ik.
"Nee dat laat ik door mijn accountant doen".
"Is dat niet raar als je zo goed de belastingregels kent?"
"Vraag maar aan de tandarts of hij zijn eigen gebit nakijkt."
Een origineel antwoord. Bij de belastingdienst kunnen ze het dus wel degelijk leuker maken.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 maart 2009


Geplaatst in de categorie: internet

4.1 met 15 stemmen 718Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)