Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een baantje extra

Met de plannen om de AOW leeftijd naar 67 te verhogen toont de overheid zich opnieuw onbetrouwbaar. Eerder deed zij dat al met de subsidies voor zonne-energie. Eerst kreeg de burger subsidie voor zijn zonnepanelen. Daarna draaide de overheid plotseling de subsidiekraan dicht. En nu dan zijn de ouderen de klos.
Je doet mee aan een zwemwedstrijd over 1500 meter. Vlak voor de finish krijg je te horen dat je een baantje extra moet. Dat is wat eraan de hand is met de AOW. De overheid verandert de regels tijdens het spel. Wie zegt ons dat over 5 jaar de zwemmer niet hetzelfde te horen krijgt? ‘Sorry, burger maar er is weer crisis dus we verhogen de AOW leeftijd naar 69 jaar.’
Houd uw borst maar nat beste werknemer, want u komt nooit uit het zwembad.

Drie jaar geleden was er al sprake van bedrog. De overheid schafte de VUT en het prepensioen af. De zwemmers mochten hun wedstrijd niet eerder beëindigen zoals hun al die jaren was beloofd. Nee, ze moesten door. Ondanks de door hen voor eerder stoppen betaalde premie.
De argumenten voor het verhogen van de AOW leeftijd vind ik niet sterk. Dat het aantal ouderen toeneemt in verhouding tot het aantal werkenden is al decennia bekend. Je moet dan niet de crisis misbruiken voor structurele ingrepen in de sociale zekerheid. Ook niet democratisch om zoiets buiten de kiezer om te doen. Blijft over het financiële argument dat de AOW onbetaalbaar zou worden. We weten sinds het debacle met de IJslandse banken hoeveel geld er opzij gelegd is door overheden. Gemeentes die de burger al jaren de duimschroeven aanhaalden onder het mom dat ze zo krap zaten, bleken miljoenen opgepot te hebben. Miljarden euro’s pompte de regering in het overeind houden van de banken. En als je ziet hoeveel duurbetaalde ambtenaren de rijksoverheid in dienst heeft…
Nee, de AOW leeftijd handhaven op 65 zal de staat zeker niet de kop kosten.

Eeuwig probleem met politici als Balkenende, Bos en Rouvoet is dat zij zich niet kunnen inleven in de gewone werknemer. Het is toch leuk om te werken, hoor je zo’n Donner denken, dus wat zeuren die vakbonden nou?
Tja, politici hebben makkelijk praten. Hun rug wordt niet gesloopt door dat pluche waarop zij zitten te vergaderen. Of door de lederen stoel van hun mercedes waarin zij zich laten vervoeren van de ene naar de andere praatshow.
Zij krijgen een hoog wachtgeld ook al zaten ze maar één dag in de politiek. Zij hoeven als ze werkloos worden niet een baan als glazenwasser te aanvaarden.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 27 maart 2009


Geplaatst in de categorie: economie

4.3 met 14 stemmen 430Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Kary
Datum:
30 maart 2009
Het zal je maar gebeuren dat je nooit uit het zwembad zal geraken. In België zijn ze slimmer, daar heeft de overheid zojuist besloten om de pensioenleeftijd niet te verhogen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)