Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wachten of weglopen

Met z’n vieren wachten we in de rij voor de kassa van de supermarkt. We kijken naar de vrouw die aan de beurt is en haar boodschappen stapelt op de lopende band. Niks economische crisis hier. Ik gluur naar de drie wachtenden voor me. Die hebben ook weinig te maken met bezuinigingen. Ze lijken wat rustiger dan ik zelf altijd ben in zo’n rij. Ik twijfel of ik weg zal gaan, maar zij lijken geduldig te wachten tot ze in actie mogen komen.

Dat wachten op actie heb ik eerder gezien deze week. In de Tweede Kamer stonden ze niet achter elkaar maar naast elkaar. Ongeduldig, beetje gespannen, maar altijd in het besef dat er camera’s in de buurt zijn. Dat hoor je aan de op effect gerichte manier van praten en je ziet het aan de theatrale gebaren. Het is dus min of meer een spel, of een toneelspel dat mag ook, bedenk ik me, terwijl ik op mijn horloge kijk. Staan die politici ook allemaal netjes in de rij in de supermarkt? In ieder geval kan ik hier niets anders doen dan wachten, besef ik. Weglopen is geen optie, want daar heb ik alleen mezelf mee.

De vrouw voor mij heeft haar stapel keurig geordend op de lopende band geplaatst. Met als afsluiting het ‘beurtbalkje’. Vreselijk woord, heb ik helemaal niets mee. Misschien dat ik daarom altijd weiger om dat balkje achter mijn boodschappen te zetten. Meestal grijpt de klant achter mij dan meteen naar dat ding. Zonder een woord te zeggen, zonder een verwijtende blik in mijn richting. Instinctieve reactie waarschijnlijk, want als dat balkje er niet is, krijg ik de boodschappen van die andere klant erbij. Toch kan ik het niet laten, ik beschouw het maar als een piepkleine mogelijkheid om even uit het systeem te stappen. Figuurlijk dan. Want ik blijf, soms op mijn tanden bijtend van ongeduld, toch keurig wachten op mijn beurt.

Schrijver: Rob Chevallier, 30 maart 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 3 stemmen 413Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)