Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

3 miljoen slachtoffers

‘Leeft ie nog?’ Mijn dochter pakte het bruine verenballetje voorzichtig op van de stoeptegels. Even daarvoor was het vogeltje in de vlucht geschept door een voortjakkerende auto. Dankzij zijn vaart was het niet op de rijbaan maar op het fietspad beland.
‘Ja, volgens mij ademt ie. ‘t Is een roodborstje.’
Eenmaal thuis legden we het diertje op een krant in een schoenendoos. We besloten de dierenambulance te bellen. Deze verwees ons door naar een vogelopvangcentrum aan de rand van de polder. De mensen die daar werken behandelen de gebrachte dieren respectvol en deskundig. Ze slagen er vaak in de gewonde dieren op te lappen.

Niet altijd overleeft het dier de aanrijding. Meestal niet zelfs.
In Ede bijvoorbeeld liggen ze bij bosjes op en langs de weg. Platgereden, morsdood.
Ieder voorjaar krioelt het ook in stad en dorp van het (jonge) leven. De lente breekt aan en de eerste nesten van tuinvogels zullen uitvliegen. Donskuikens van eenden zullen koddig achter hun moeder waggelen. Dieren zijn in het voorjaar kwetsbaar want bezig met andere dingen. Merels, duiven, eekhoorns en hazen, ze hebben allemaal de liefde in de bol. Vogels vliegen laag de weg over om jongen te voeden of ruzie te maken met een concurrent. Egels scharrelen over het asfalt. Elk ouderdier dat overhoop wordt gereden laat hongerige jongen kansloos achter ergens in een nest in de struiken.

Jaarlijks sterven 3 tot 4 miljoen dieren op en langs Nederlandse wegen door het snelverkeer.
Voor een goed begrip, het gaat hier niet om insecten maar om gewervelde dieren. Bijna de helft daarvan zijn vogels. Een hoop onnodig leed kan voorkomen worden. Mens en dier kunnen veel beter reageren op snelverkeer als berijders van motorvoertuigen hun snelheid matigen. Te veel rijders zijn zich nauwelijks bewust van hun verantwoordelijkheid. Natuurlijk is er een grens. Platte muggen op je koplamp, daar is niets tegen te doen. Je kunt niet op je rem gaan staan voor een overstekende pad met een achterligger op je bumper.

En toch…
Zoogdieren en vogels zijn ons nauw verwant. Ze spelen, bouwen, hebben lief. Het zijn onze medewezens. Het gaat vooral om aandacht voor mensen in het verkeer, maar dieren tellen ook mee. Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen veel beter reageren op voertuigen als ze 40 rijden in plaats van 60.

Een paar dagen later gaan mijn dochter en ik kijken in het vogelopvangcentrum. Het roodborstje hipt vrolijk rond en kan ook weer vliegen.
‘Hij heeft geluk gehad. Je kunt hem het beste op dezelfde plek terug zetten als waar je hem gevonden hebt’, zegt de medewerker van het vogelopvangcentrum.
Met de schoenendoos met het roodborstje erin lopen we de deur uit. In de hal gris ik nog een foldertje mee. Daar staat op:

Breng een gewond dier naar een vogelopvangcentrum of bel de dierenambulance.
Namens de dieren, bedankt!


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 3 april 2009


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.2 met 6 stemmen 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)