Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Laten zitten

De Iraanse Waalbrug-beklimmer mag in Nederland blijven. Niet alleen hij, ook zijn vrouw en twee kinderen hebben een verblijfsvergunning gekregen. Het is niet duidelijk of zijn actie op de Waalbrug daaraan heeft bijgedragen. Ik vrees alleen dat het wel zo zal worden uitgelegd door de virtueel grootste politieke partij van Nederland, die hier ongetwijfeld Kamervragen over gaat stellen aan staatssecretaris Albayrak.

"Kent u het bericht over de Iraanse man die vorig jaar voor lange files zorgde door te dreigen van de Waalbrug in Nijmegen af te springen? Zo ja, bent u het met ons eens dat het fileprobleem in ons landje al groot genoeg is? Vindt u ook niet dat u uw collega Eurlings hiermee een zeer slechte dienst bewijst? Zo nee, waarom niet?"

De Iraanse asielzoeker was bang dat hij het land zou worden uitgezet. Twee jaar geleden vluchtte de man uit het streng islamitische Iran, nadat hij en zijn vrouw zich tot het christendom hadden bekeerd. De IND komt nu tot het oordeel dat daar voldoende overtuigend bewijs voor is. Iraniërs die zich afkeren van de islam riskeren de doodstraf, daarom besloot de man tot zijn wanhoopsdaad en eiste hij een gesprek met Albayrak.

Om mij heen hoorde ik op die donderdag in oktober vorig jaar dat die man onder geen beding een verblijfsvergunning zou mogen krijgen. Nooit zwichten voor dit soort chantage, was de redenering. Ook moest ik eens weten hoeveel geld zo'n 'geintje' ons land kostte. Maar dit zijn geen geintjes; iemand gaat toch niet voor zijn lol op vijftien meter boven het wegdek staan?

Volgens de advocaat van de Iraniër staat de beslissing van de IND om hem alsnog een verblijfsvergunning te geven los van de beklimming van de Waalbrug. Een dergelijke heroverweging komt wel vaker voor, zegt hij. We leven dus toch nog in een enigszins beschaafd land. Al blijven er altijd reaguurders die teksten menen te moeten achterlaten als: "De volgende keer gewoon laten zitten, die komt er vanzelf weer vanaf."

Schrijver: Quirijn Metz, 21 april 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 3 stemmen 318Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)