Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De vraag bij Sesamstraat

Er wordt wat vernederd in dit bestaan. Deze week bij De Wereld Draait Door. Het ging om één vraag al jaren gesteld door de actiegroep van ouders ‘Sesamstraat hoort om half zeven’ aan de netmanager en alle andere mogelijk aanspreekbare lieden. Om één vraag waarop nooit enig antwoord kwam. Noch van de NPO die de zendschema’s opstelt noch van de NPS, zendgemachtigde. Vernederend. Eén vraag die ieder van ons stelt of zal stellen in het voorbijgaan:
Waarom zenden ze Sesamstraat niet gewoon uit om half zeven ’s avonds?

Hebben we het over hetzelfde? Waarvoor staat Sesamstraat in het kort.
Algemeen erkend en gewaardeerd. Geroemd om de creativiteit. Ik heb met mijn kinderen bij ze leren grommen verbazen huilen boos worden schrikken lachen en wat niet al. Domme domme Pino, de maffe vrinden Bert en Ernie, Frank, Tommie, Koekiemonster, trek de muur maar open. Fantastische tijd, we leerden elkaar er beter door kennen. Ik leerde volwassen fijn tunen en al komt het nooit meer terug: DAT blijft altijd in mij.

Nog steeds herkenbaar een educatief programma om kansarme kindertjes spelenderwijs van leerachterstanden af te helpen. Maar de hele bevolking doet (bij ons nu: deed) en profiteert mee, zo bewijzen de cijfers. Nergens en ook hier niet omstreden. Enig in zijn soort.

Enkel en alleen om half zeven ’s avonds uit te zenden. Gezien de 100% heldere doelgroep: ouders kindertjes samen eten na het kijken bedtijd. Nu is dat voor jaren vast om 17.30 uur. Een ramp! Zend dan potjandrie niet uit. Begrijpelijk dat Aart Staartjes de pijp aan maarten wil geven. Hij werkt voor Piet Snot. Aart wierf voor een petitie in twee weken 200.000 handtekeningen. Klasse.

Op maandag 20 april was het hoofd NPO de supernetmanager Gerard Timmer voor het eerst bereid bij Mathijs van Nieuwkerk in DWDD het gesprek aan te gaan. Hiep Hoi dacht ik naïef, eindelijk. Maar ik viel van mijn stoel: aan die ene doodgewone vraag ging de steeds boze man steevast voorbij. Ik heb het herluisterd om het op een rij te zetten. Om met u te delen:

- Timmer opent met ‘we zijn blij met die 200.000 handtekeningen, een teken dat de Publieke Omroep leeft.’ Maar hij wil ‘het ten onrechte gekweekte beeld bestrijden dat de Publieke Omroep af wil van het programma.’ ‘Daaraan is de commotie van de laatste weken te danken’. ‘Het wordt NB al drie keer dagelijks uitgezonden.’
- Timmer: ‘Wij wachtten op Plasterks toestemming voor het digitale net Zeppelin, die is er nu, en dan kan het op dat themakanaal om 18.30 uur. Dat is wat we bieden naast drie keer uitzenden per dag.’
- Aart: ‘themakanalen zijn slecht bezochte reservaten. En dit is beperkt toegankelijk.’ Timmer: 'dat hangt af van hoe je promotie doet. Wij gaan doorverwijzen. Potentieel is 1 miljoen.’
- Timmer: ‘Aart vecht alleen voor kinderen van 3 tot 5 jaar en Sesamstraat. Wij vechten voor alle groepen.’ Aart: ’Uiteraard, ik ben geen specialist, ik kan niet afwegen. Wij moesten van Marcel van Dam weg van 3, we kwamen samen met Klokhuis en Jeugdjournaal op 1. Toptijd. Toen moesten we als kijkkanon terug naar drie. Sinds we terug zijn op Nederland 3 zijn we 6 keer van tijd veranderd'.
Timmer: 'Ik bestrijd dat ten zeerste. De eerste reprogrammering van 2006 was en is een succes.' Aart: 'U zette ons om 17.00 uur, een doodsklap we hadden geen kijker meer over. Krijg ze nu maar weer terug. U Heer Timmer bent de specialist dus u weet wat tijdverschuiving doet. Waar was u? Maar het fundamentele blijft terug naar 18.30; wij helpen al 33 jaar rotjochies opvoeden. Kijk naar ons maatschappelijk belang, dat valt of staat met de aanvangstijd.’
- Timmer: ‘Er zijn programma’s die het ook om half zes goed doen. Ik constateer twee dingen, het Sinterklaasjournaal pakt om die tijd twee keer per jaar 400.000 kijkers en de aandacht gaat nu teveel met al die drukte naar de programmering terwijl ik zeker ben dat het kan, meer kijkers om 17.30 uur. Nee nee ik zeg niet dat Sesamstraat beter moet.’

Ik kan er niet omheen. Verdachtmakingen. Gebrek aan niveau bij het NPO.
Alsof Aart het misverstand de wereld in hielp dat de NPO Sesamstraat de nek wil omdraaien. Wel dat het erop uit kan draaien door hun programmering.
Alsof de 200.000 handtekeningen van een hobbyclubje zijn. Sinds wanneer is het welzijn van onze kinderen geen algemeen maatschappelijk belang? Alsof je alleen uit eigen belang Sesamstraat om 18.30 uur belangrijker kunt vinden dan Eén Vandaag en de gesmeerd lopende programmering.
Alsof twee sinterklaasuitzendingen een aanwijzing kunnen zijn voor het potentieel aan kijkers en geen incidentele booming.
Alsof een digitaal zendertje tegemoetkomt aan de brede behoefte.
etc.

Waar het om gaat blijft die ene vraag. Wellicht is Timmer zo murw van het continu wegen afstemmen en vergaderen dat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Des te erger nu het erop lijkt dat hij te Hilversum niet alleen staat. Geheiligd zijn de zendschema’s van de NPO.
Rest dat deze belangwekkende maatschappelijke discussie werd ontsierd door bijgoochem Giel Beelen. Giel als het je geen moer interesseert, ga naar huis of hou je mond. Een gedreven actievoerder van eenenzeventig, Aart dus, zeggen dat-ie effen vijf jaar rustig moet wachten kan echt niet.
Zo dat is er ook uit.

Voor steun, ook zonder kleintjes: http://www.sesamstraatnaarhalfzeven.nl/


Zie ook: http://www.sesamstraatnaarhalfzeven.nl/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 25 april 2009


Geplaatst in de categorie: ouders

4.0 met 9 stemmen 380Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)