Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koninginnedag 2009

Koninginnedag 2009 gaat de geschiedenis in als een zwarte dag. Een aanslag met een zwarte suzuki swift op de koninklijke bus kostte 18 slachtoffers. Vijf doden, dertien gewonden. Apeldoorn is getraumatiseerd. Wat bezielde de chauffeur van de zwarte suzuki? Hij reed door versperringen heen met het kennelijk doel de koninklijke bus te treffen. Bij de aanslag werd hijzelf zwaar gewond.

De man was, zo lijkt het, een ‘lone wolf’. Dat zag Nederland eerder bij de moordenaars van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Ook zij handelden op eigen houtje.
Dit keer gaat het om een 38-jarige autochtone man die pas ontslagen was. Hij werkte als beveiliger en had net zijn huur opgezegd. Ook om redenen van waarheidsvinding is het te hopen dat de man zal overleven. Anders zal zijn motief wellicht met hem begraven worden.

Een lone wolf kan uit frustratie vals worden. Dan bijt hij in blinde woede om zich heen. Maar de man leek precies te weten waar de koninklijke bus reed toen hij door de versperring brak. Dat duidt op beraad en planning.
Een andere mogelijkheid is dat hij met deze actie aan de wereld wilde laten zien dat er met hem rekening gehouden moest worden. Komt helaas vaak voor bij lone wolves.
De wereld zal weten wie de 38-jarige man uit Huissen is.

De toedracht van het hele drama zal de komende weken wel duidelijk worden. De puzzelstukjes zullen hopelijk zo in elkaar geschoven kunnen worden dat de witte vlekken verdwijnen.
Hoe het ook zij, één ding is nu al glashelder:
Koninginnedag heeft sinds 30 april 2009 zijn onschuld verloren.

Schrijver: George Knottnerus, 1 mei 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 8 stemmen 551Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
2 mei 2009
Inmiddels is de dader overleden en zijn er 7 doden te betreuren. De dader heeft volgens justitie toegegeven dat hij een aanslag wilde plegen. Er blijven veel raadsels. Want hoe betrouwbaar is een bekentenis van iemand die stervende is? En wat kan een licht autootje zonder explosieven uitrichten tegen een zware bus?
Een ongelukkige samenloop van omstandigheden op gang gebracht door een wanhopige man - dus geen aanslag -is ook nog een optie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)