Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Trekkies

Met de nieuwe Star Trek film in de bioscoop kruipen de Trekkies uit hun schulp. Maar, wat zijn dat eigenlijk voor mensen? In Nederland moeten er behoorlijk wat rondlopen. Hoeveel? Je ziet ze nooit. Ze zouden opvallen met hetzelfde ouderwetse pak dat de acteurs nu al zo’n veertig jaar dragen. Nog nooit iemand met zo’n pak op straat gezien, dus een Trekkie kan iedereen zijn. Gewone, onopvallende mensen: de buurman, een vage collega op het werk of de man of vrouw tegenover je in de trein. Geen enkel uiterlijk kenmerk verraadt de Star Trek fan in het dagelijks leven. Logisch, want de acteurs van serie en films zijn zelf nagenoeg inwisselbaar.

Behalve dr. Spock natuurlijk met z’n puntoren. Die schreef ooit kinderboeken over opvoeding en besloot daarna dat hij meer kon verdienen als televisiester met een oorafwijking. Of was het andersom, of is die relatie niets anders dan science fiction?
Star Trek kortom, is een tamelijk wazig geheel in mijn herinnering. Kan ook bijna niet anders want, lang geleden, in het tijdperk van de Russisch-Amerikaanse ruimtewedloop, was de populariteit van de serie het grootst. In die tijd was het hele heelal hip. Je had futuristische kleding, popartiesten met ruimtevaart songs, lampen, radio’s en andere gebruiksvoorwerpen in de vorm van ruimteschepen.

Star Trek zoefde mee in die ruimtewind. Je zag dan dat vreemdsoortige ruimteschip waarbij de bouwers een black out gehad moeten hebben, want aerodynamisch en snel leek het niet. Af en toe dook er een rare planeet op of een vreemdsoortig wezen, maar meestal waren de acteurs onverdroten op weg naar dat soort onbekende dingen. Star Trek was eigenlijk een lange road movie, maar dan langs ruimtelijke dwaalwegen.

En de acteurs? Die werden af en toe gebeamd naar een andere plaats in het ruimteschip. Dat was eigenlijk de grootste Star Trek truc. De rest was praten, dialoog, discussie, gefilosofeer, gelul. Star Trek was gewoon een soap. Of dat in de nieuwe film veranderd is weet ik niet en zal ik nooit weten want ik hoef ‘m niet te zien. Vorige week vroeg een collega of ik zin had om mee te gaan naar die film. Ik bekeek de man meteen met andere ogen. Onopvallend hemd, spijkerbroek, a-modieuze schoenen, geen puntoren. Zou dit een Trekkie zijn?

Schrijver: Rob Chevallier, 18 mei 2009


Geplaatst in de categorie: film

3.3 met 3 stemmen 1.094



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)