Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu heb ik er genoeg van!

Ik ben leraar en als ik de boodschap niet over krijg, zei de man in het gele shirt, dan zoek ik de oorzaak bij mijzelf.

Ik reageerde als gestoken door een bij. Wat! Waardoor weet niemand welke standpunten Thijs Berman heeft? (Ik moet even uitleggen wie Thijs Berman is: hij is lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen. Niemand weet immers wie dat is). Omdat Thijs het niet goed uitlegt? Welnee!

Hij krijgt de kans niet eens! Om de analogie van de leraar in het gele shirt te vervolgen: als hij voor een klas staat naast tien, twaalf andere geachte politici en twee halve zolen die net als Berman willen uitleggen of glashard willen voorliegen waar het om gaat bij de Europese verkiezingen, dan zou ik het knap vinden als hij zijn boodschap erdoor krijgt. En Berman bepaalt nauwelijks wat hij zelf zegt! Hij krijgt vragen naar zijn hoofd geslingerd en moet verdomd opletten, dat hij zijn echte boodschap voor het voetlicht krijgt. Voor hem staat niet de klas, maar een serie microfoons, camera’s en journalisten die aantekeningen maken en die bepalen wat hij zegt. De microfoons en camera’s knippen dat het een lieve lust is en voegen er ook nog commentaren aan toe in de trant van: ‘wat Berman hier bedoelde was …’ Of: ‘Berman moest dit wel zeggen want …’.
En de journalisten maken een samenvatting die soms wel, en soms geen recht doet aan wat Berman had willen zeggen. Iedereen weet dat er steeds meer aandacht is voor opvallende incidenten, ruzies, conflicten, dan voor een inhoudelijke analyse. Kijkers krijgen voornamelijk borrelpraat (Jan Mulders expertise) aangeboden en moeten daarop hun stem baseren.

En dan de leerlingen in de klas. Lezen ze de krant wel? Steeds minder. Kijken ze naar actualiteitenprogramma’s of luisteren ze naar de radio? De leerlingen kiezen er vaak voor om niet op te letten. Ook dat heeft Berman niet in de hand.

Met andere woorden, beste leraar in het gele shirt, is het wel rechtvaardig om de schuld bij Berman of Bos te leggen, als iemand anders bepaalt wat de leerlingen kunnen zien en als de leerlingen voornamelijk niet opletten?

Ik heb er genoeg van, maar zal nog wel veel meer krijgen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 21 mei 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

1.7 met 6 stemmen 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)