Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Haagse bluf

Door een weeffoutje in de PvdA-campagne stond ik ineens met acht kandidaten van diverse politieke partijen te strijden om de stemmen van vijf kiezers. Veel meer waren er niet op de door nationaal sponsorgeld samengestelde campagne afgekomen. Niet alleen de PvdA-kandidaten misten de boot, ook D66, PVV, de SP en haar afsplitsing Solidara en verder nog een aantal partijen die ik niet van naam ken. Een echt gemis was het niet, want de acht die er wel waren wisten een totaal onbegrijpelijk debat op poten te zetten. Tenminste, dat zei een van de vijf kiezers. Hij wilde van ons horen waar hij aan moest denken als hij in het stemhokje stond.

Ik stond daar dus tussen en geef bij uitzondering deze kiezer gelijk. Ik probeerde het daarom ook anders te doen.

Neem bijvoorbeeld transparantie. Ik heb nooit veel gezien in transparantie, want het eerste wat politici doen als ze moeten regeren is buiten beeld onderhandelen. Achteraf laat men de resultaten wel zien, maar er zijn zo verschrikkelijk veel resultaten, dat ze de kiezer nooit het gevoel kan geven, dat die invloed heeft. Daarvoor zijn er te veel kiezers, te veel partijen en te veel besluiten. Die gedachte heb ik trouwens niet van mezelf, maar van Willem Drees. Tijden veranderen, maar mensen ook, maar hun eigenschappen niet, zeg ik altijd maar.

Alle acht andere partijen, of ze nu groen, dier, christelijk of liberaal waren, beloofden aan de menigte van vijf kiezers (en dertig, veertig leden van de diverse partijen en tien organisatoren – het plein was niet helemaal leeg) meer transparantie. Maar wat heeft het voor zin, als niemand kijkt? Ik beloofde het dan ook niet. Ik wilde er aan werken, maar beloofde niets. Of het kiezers opleverde weet ik niet, of het een PvdA standpunt was vraag ik mij ook af, maar het was tenminste eerlijk. Politiek incorrect. Wetenschappelijk juist. En dat vond ik wel prettig.

Het was in ieder geval geen lege opgeklopte belofte, zeg maar Haagse bluf, die niemand waar kan maken. We kunnen de kiezer immers niet het gevoel geven dat hij invloed heeft.

Maar wel gaan stemmen hoor! Hoewel je het niet merkt: de invloed is er wel.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 28 mei 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.5 met 2 stemmen 311Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)