Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gezinsdrama

Toen ik eergisteren in de tuin zat viel het me plotseling op. De merels vlogen niet meer af en aan. Ze hadden een nest in de klimop en de jongen waren enkele dagen uit. Voorzichtig schoof ik de klimopbladeren weg. Met een spiegeltje keek ik in de nestkom en…leeg. Het moest die avond ervoor gebeurd zijn. Een ekster of een andere rover had het nest ontdekt en de mereltjes opgepeuzeld. De nu kinderloze merelman zat gisteren al weer te zingen op de nok van mijn dak. Zo snel als merels een ramp verwerken, daar kunnen mensen niet tegenop.

Wat je zou willen is een wereld waarin pasgeboren vogels altijd hun nest kunnen uitvliegen. Maar dat is niet realistisch, want de ekster heeft ook ergens jongen en die moeten ook eten.

Afgelopen woensdagochtend werd mijn woonplaats opgeschrikt. Schoolgenootjes zagen hoe een meisje van zeven jaar naar een grijze opel zafira liep. Ze werd aangesproken door een inzittende, stapte in en de auto reed weg. Ontvoering. Door de eigen vader vanwege relationele problemen dus is er kans op een goede afloop. Intussen moet de moeder in wanhoop afwachten. Het is de tweede kinderontvoering binnen een maand in mijn woonplaats.

Je kunt het je niet voorstellen dat zoiets gebeurt bij jou om de hoek. Zo’n gewone buurt, zo’n gewone straat. Maar je moet wel – het is realiteit.

Maandag jongstleden meldde het nieuws ongewone berichten uit Zwijndrecht en Bavel. Daar werden in gewone woningen in gewone straten vijf doden gevonden. Cees K. bracht eerst zijn vriendin om en daarna zijn ex-vrouw Astrid en hun kinderen Daniëlle (17) en Dennis (16). Na zijn daad pleegde de man zelfmoord. De man en vrouw leefden gescheiden. Volgens de buurt ging het gezin gewoon met elkaar om. Cees K. liet een afscheidsmail achter. Daarin staat dat zijn kinderen en zijn vriendin werden bedreigd. Hij schrijft:
'Heb haar een klap gegeven en ben weggegaan. Niet veel later ben ik terug gegaan en ben door het lint gegaan. Ze leeft niet meer. (...) Wilde er alleen uitstappen, maar kon dat Astrid en de kinderen niet aandoen. (...) Mijn kinderen en ex-vrouw zitten zo diep dat ik besloten heb ze mee te nemen.'
Er zijn aanwijzingen dat Cees K. handelde onder invloed van medicijnen. Het is ergens te hopen want dat maakt de toedracht nog enigszins voorstelbaar. Want hoe realistisch kan een mens zijn om te bevatten dat een vader zijn kinderen en ex-vrouw wil beschermen door ze dood te steken?

Het was de week van de gezinsdrama’s. Van kleine onopgemerkte tot grote die wereldnieuws werden.
Ik weet: het is niet realistisch.
Maar dromen mag toch wel?
Van een wereld zonder gezinsdrama’s?


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 29 mei 2009


Geplaatst in de categorie: familie

4.7 met 7 stemmen 393Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)