Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Noord-Korea

Noord-Korea. Een land in Azië. Het land dat geleid wordt door communisten is de laatste week weer behoorlijk negatief in het nieuws geweest. Er is een ondergrondse kernproef gehouden en er zijn 3 raketten gelanceerd die in zee terecht zijn gekomen.

Wat is eigenlijk het gevaar van dit land voor de buurlanden en de internationale betrekkingen? Om die vraag te beantwoorden is uiteraard een stukje geschiedkunde nodig. Om een lang verhaal kort te maken is er na de Koreaanse oorlog in 1953 een afsplitsing geweest van beide landen en is de leider van het Noorden (Kim Jong Il) een opstandig mannetje gebleken.

De meest recente acties van de regering baren menigeen zorgen, want naast de kernproef, zijn er wel degelijk andere zaken om rekening mee te houden. Als eerste schort het land eigenhandig alle betrekkingen om met andere landen (daar valt ook het zelfstandig en zonder overleg beëindigen van de wapenstilstand met Zuid-Korea onder).
Als tweede heeft het land een verschrikkelijk groot leger en als laatste zijn de militairen tot op het bot gemotiveerd. Het kan eigenlijk niet anders dat de heren militairen duidelijk zwaar gebukt gaan onder de dictatuur en dat zij worden gehersenspoeld, maar ja dat zijn juist de mensen die echt gevaarlijk kunnen zijn. Een van oudsher stevige bondgenoot van Noord-Korea, China, begint ook langzamerhand in te zien dat een onvermoeibare steun niet langer te handhaven is. Reken er maar op dat de binnenlandse arme bevolking van Korea ook zwaar te lijden heeft onder Kim en de ramp eigenlijk nog veel groter is dan alleen het machtsvertoon.

Zuid-Korea heeft meegedaan aan een grootscheepse militaire oefening met de Amerikanen als reactie op de kernproef en dit heeft het Noorden weer gezien als oorlogshandeling. Tja, en zo fokken we elkaar weer lekker op.

Toch hoop ik dat er met praten een heleboel wordt opgelost de komende tijd, want niemand zit te wachten op een oorlog in dat gebied. Een oorlog daar zal een behoorlijk zware zijn met heel veel manschappen, moderne wapens en dus veel doden. De wereld moet dit met alle middelen zien te voorkomen, want een winnaar levert het bij voorbaat niet op. Hopelijk kan de onlangs geschreven resolutie van de VN Veiligheidsraad de partijen rond de tafel krijgen en kunnen we het ouderwetse cowboyspelletje met een speelgoedwapen weer aan onze kinderen overlaten.

Schrijver: Harry van der Meulen, 30 mei 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 371Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)