Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Crisisfietser

In de fietsenstalling van het station komen veelsoortige klanten. De beroepsreiziger natuurlijk, die herken je meteen. Meestal een man die geroutineerd naar zijn vaste stek loopt, z’n fiets ophaalt en z’n tas op altijd dezelfde manier vastmaakt. Gehaast lopen naar de uitgang, blik op oneindig, hooguit een vaag knikje naar de controleur van de fietsenstalling. Die heeft al lang gezien dat dit een vaste klant is die je niet moet lastigvallen. De man wil snel op weg naar z’n werk en doet dat ook.

De onregelmatige fietsenstallingfietser is wat vriendelijker. Logisch, want die moet eerst een dagkaartje halen bij de controleur. Die maakt zich nooit druk, kijkt niet of de toevallige bezoeker haast heeft en doet rustig z’n werk, altijd op dezelfde manier. Uiteindelijk wijst de controleur een plaats aan voor de fiets en dat advies moet je verplicht opvolgen, ook al moet je met rugpijn je fiets hoog optillen of tussen de sturen van andere rijwielen wurmen.
Zelfs de meest haastige klant kan beter beleefd blijven.Want als je in de fietsenstalling al start met een nors humeur of woordenwisseling, nog voordat je de trein in gaat, maak je het jezelf alleen maar moeilijk.

De man voor mij loopt met een haastige tred op de controleur af. Hij zit strak in het pak en houdt een glimmende koffer in de hand. Hij vraagt om een fiets voor één dag en wil meteen weten wat dat kost en of hij een BTW-bon kan krijgen. Ah, dit zou wel eens een toevallige fietser kunnen zijn. Een man die van z’n baas te horen heeft gekregen dat hij geen taxi meer kan nemen omdat er op de kosten gelet moet worden. De man rekent af, neemt sleutel en BTW-bon in ontvangst en bergt alles zorgvuldig op. Hij heeft niet in de gaten dat hij de fietssleutel direct nodig heeft. Hij loopt naar de rij met dagfietsen, neemt de eerste en probeert ‘m naar zich toe te trekken. De controleur schudt even z’n hoofd. “U moet de sleutel gebruiken meneer. Het nummer op de sleutel moet hetzelfde zijn als het nummer van de fiets”. De man pakt de sleutel, zoekt z’n fiets en haalt ‘m van het slot. “Is dit de eerste keer dat u een dagfiets leent?”, vraagt de controleur. De crisisfietser antwoordt niet.

Schrijver: Rob Chevallier, 1 juni 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 4 stemmen 356Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)