Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ajax is om

De betere sjoeler vreest de oneffen bak, hij kan niet precies richten en op maat schuiven. Toeval regeert slechte bakken. Toptennisser Federer slaat op maatgevoel maar wel op een effen baan. Daarnaast is hij windgevoeliger dan wij. Haas had onlangs op Roland Garos bij een 2-0 voorsprong geen schijn van kans meer tegen de Zwitserse tovenaar toen de wind stil viel.
Eerlijk? Eeuwig twistpunt, welke Elfstedentochtwinnaar is de beste, die bij zon en glad ijs of storm sneeuw en werkijs. Zal een sterveling het ooit weten?

-*-

Bij RKC sliep trainer Martin Jol desnoods bij de maaimachines als RKC thuis tegen Ajax moest spelen. Voor groei en behoud van hoge grassen die de bal onverwacht remmen en stil laten vallen. Na Jol’s vertrek bleef deze optie in de clubcultuur. Bleek in de laatste ronde van 2007. Het bezoekende Ajax gewend de bal het werk te laten doen, liep stuk op de stroeve mat en de noeste RKC-werkers. Die erin vlogen, en dan wel keken waar de bal uitkwam. Een duur lesje 2-2, PSV werd toch nog kampioen.

Ajax vroeg daarom de stoere Martin Jol, als familie van Scharrendrogerij Jol door Van Gogh al sinds 1882 in de picture. Eerder voor Feyenoord te veel een reus. Echte werktrainer, gewend het toeval een handje te helpen. Zijn komst is een historische breuk: de Amsterdammers zijn hun vertrouwen kwijt.
Scheet volgens Rinus Israel nog de duivel steeds op dezelfde hoop, hun lucky winners imago werkt niet meer. Won Ajax nooit bij toeval maar naar eigen idee door inzicht en techniek, nood breekt wetten. Geluk bestaat nu ook in Mokum. Voortaan vallen onder Jol de onwaarschijnlijkste goals op de valreep uit het niets.

-*-

Voetbal blijft leuk zolang iedereen kan meepraten over de beste opstelling. Behalve vrouwen dan, voor wie we een eigen competitie schiepen naar evenbeeld van de onze om ze onderling te laten kissebissen.

Geen idee welk vlees in de kuip maar de seizoenkaarten zijn al uitverkocht. Kunstje geflikt? Nee, ze weten niet beter of van kindsbeen wordt in Zuid gehakt. Vlees of vis, Leo trekt een jassie uit en wat rest zijn altijd graten.

Geef trainers een spelerslicentie, bakken de jongens er niks van ze kunnen zelf het veld op. Verliezen we toch we hebben altijd nog elf pannenkoeken op een rij. Behalve bij van PSV. De trainer daar maakt op het droge lispelend onverteerbaar spraak als een blei.

-*-

Belangrijkste voetbalmatch dit seizoen was Volendam - Ajax voor de beker. De thuisclub leverde op tv alle ballen in. Ajax speelde met vaste afspraken: controleren balletje breed op middenveld en dan diep spelen op één spits, Sno, de centrale. Niet die aan de buitenkant, dat waren beloftes.
De nieuwe spits bleek nogal zwaarlijvig, de commentator sprak van ruim honderd kilogram. Sno moest daarom wel eerder starten. Volendam, ook niet gek, bleef staan. Gevolg steeds buitenspel. Ajax hield vast aan het concept. Logisch, die jonge gasten moesten ooit eens leren taakbewust te spelen. En die goal moet normaliter ooit vallen. Simpel.

-*-

Bij corners of vrije trappen lette iedereen op de spits. Tegenstanders vielen in zijn omgeving als poppetjes om. De scheids floot steeds voor hem af. ‘Het nadeel van één bonk moeilijk wendbare spier’ zei de expert. ‘Zo’n spelerstype heeft teveel de schijn tegen.’
En inderdaad hoe trager de herhaling hoe beter te zien dat hij in het voorbijgaan slechts zacht toucheerde. Die vissers stonden echt slap op de benen.

-*-

In de verlenging stuiterde de bal een keer vreemd heen en weer in de Ajax-verdediging. Waarna de eerste de beste palingroker de middellijn over trok hem kwiek oppikte ging rennen en scoorde. Normaal was-ie er niet ingegaan maar de keeper kon van de kou geen vin meer verroeren. Dat is het risico als je net dat stukje scherpte voorin mist. Dan kun je erop wachten als je hem zelf niet maakt.

Marco van Basten noemde speldiscipline als grote winst. ‘Verliezen hoort erbij’ zei hij ook. ‘Zit het soms even tegen, wij kijken vooruit. Er blijft altijd genoeg te winnen.’
Adelaar van de wijdbroeken was trots op de moed en onbevangenheid van zijn jongens. ‘Zij zien nu ook wat het oplevert om staande te blijven. Pure winst voor de toekomst.’
In alle analyses nadien bleef het een sleutelduel. Volendam had leren vertrouwen op de aanval om vrijuit voor de punten te gaan. Ajax kon deze eerste aanzet tot taakbewust spel niet doorzetten. Met de bekende gevolgen, het seizoen ging verloren en een trainer die toegaf zijn visie niet te kunnen overbrengen.

-*-

Verplichte kost nu deze match, voor alle voetbalintellectuelen.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 juni 2009


Geplaatst in de categorie: sport

2.2 met 6 stemmen 705Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)