Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Euroscepsis

Het nieuwe modewoord is Euroscepsis. Het is een merkwaardig woord. Het duikt eerst op met de kandidaatstelling van René Cuperus voor de PvdA. Sommigen willen hem op plek drie, achteraf de laagste plaats van gekozen PvdA kandidaten, maar dat wist toen nog niemand. Hij werd onder meer bestreden met het feit dat hij Eurosceptisch was. Volgens hemzelf was dat niet het geval. Hij had kritiek, maar was niet sceptisch.

Daar ben ik het wel mee eens. René is een wetenschapper en geen politicus. Hij zoekt de waarheid, hij is een opvolger van Bart Tromp en Erasmus. Hij zal nooit ergens blind vóór zijn, maar evenmin ergens blind tégen zijn.

Ondertussen bleef dat woord wel rondzingen. Journalisten gingen met deze nieuwe sticker de boer op en plakten het bij de afgelopen verkiezingen op alle partijen die tegen Europa waren. SP, PVV, u kent dat rijtje wel. Maar ook gematigder kandidaten van het CDA en zelfs de PvdA werden betrapt op Eurosceptische uitspraken. Zelfs Thijs Berman, voorheen Eurogelovige.

De verkiezingen liepen uit op een verkiezing voor en tegen Europa. En tegen won, hoewel de voorstanders (inclusief de gematigde voorstanders) in de meerderheid bleven. Het is dus weer een uitslag van niks. De uitslag zegt dat we lid moeten blijven en kritisch moeten blijven. Net als vroeger. Dus precies wat de verliezende gematigde partijen zeggen.

Maar die hebben verloren.

Dus daar mogen we niet naar luisteren.

Nee, beste mensen. We moeten het hele woord Euroscepsis begraven en kijken wat we met en in Europa kunnen. Europa is net als het klimaat. Je kunt er voor zijn of tegen; je kunt boos zijn op de regen, maar zonder kun je niet.
Euroscepsis is zinloos geweld. Laten we René Cuperus volgen: zoek de inhoudelijke kritiek. Probeer te leren en te verbeteren.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 11 juni 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.8 met 6 stemmen 284Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)