Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Woonbloot

Het stond er echt. In een krant van juni 2009. Eerst dacht ik dat ik het verkeerd las. Speelde de kleine krantenletter mij parten? Of was het mijn bijziendheid? Met mijn ogen pal op het papier las ik het tekstje nogmaals: ‘Een 55-jarige man in Amersfoort is bekeurd omdat hij in zijn eigen huis bloot rondliep.’
Verbaasd verzink ik even in gedachten zonder verder te lezen. Hoe is dat mogelijk? Als de thuisnaaktloper nu was gezien in Staphorst. Maar Amersfoort is toch een doorsnee plaats zou je denken. We hechten zo aan Privacy in ons Nederlandje. En aan Tolerantie en Vrijheid. Of is dat Nederland verdampt?
Niet te snel oordelen, denk ik. Eerst helemaal lezen.

Er staat verder dat ‘de politie was gealarmeerd door iemand die had gezien dat de bekeurde man al voor de derde keer naakt door zijn huis paradeerde.’ Het artikeltje vervolgt fijntjes dat het paraderen gebeurde ‘in het zicht van de goegemeente’ en dat de man ‘ een boete kreeg vanwege schennis van de openbare eerbaarheid, aldus de politie…’
Nee, mijn verbijstering is door de toelichting niet verminderd. Als zo’n blote kerel nou op zijn balkon gaat lopen dansen, of op de fiets springt en de straat op en neer rijdt. Oké, dan kan ik me voorstellen dat je iets moet met de openbare eerbaarheid. Maar in zijn eigen woning…? Zou de politie niet beter een echte crimineel kunnen pakken?

Het Tolerante Nederland is op de terugtocht.
Fatsoensrakkers rukken op vanuit bevindelijke kringen. Zij pleiten voor bedekte hoofden, zwarte kousen en vooral lange onderbroeken, te land, ter zee en in de lucht. Weten zich gesteund door een machtige Haagse lobby en een zwalkende Justitie.

Kom, kom, spreek ik mezelf bestraffend toe. Niet overdrijven.
Er zal vast een goede reden zijn voor deze bekeuring. De blote man heeft wellicht obscene gebaren gemaakt naar de klagende overbuurman. Of nee, de vrouw van de overbuurman heeft vast de blote man zien staan, zwaaiend met zijn pronkjuwelen boven de vensterbank.
‘Gewoon niet kijken, Annie’, probeerde overbuurman nog tegen zijn vrouw.
‘Ach Kees, ben je gek, straks zien onze dochters het ook. Als jij de politie niet belt, doe ik het.’
Tja.

En toch…
Stel dat die naaktloper gewoon graag in adamskostuum rondloopt. Dat mag toch in je eigen huis? De eerste keer stond hij onder de douche. De bel ging en hij deed open. Kan gebeuren. De tweede keer sliep hij naakt en ging hij naar beneden om thee te zetten. En de derde keer gaf hij de planten water en is tijdens het voorover bukken zijn peignoir los geschoten. Kan toch?
Maar hoe weten de overburen het eigenlijk?
Zitten ze soms te gluren de godganse dag en nacht?
‘Hé, Annie, kom gauw kijken, hier stel de verrekijker maar scherp. Zie je wat ie nou weer doet?’

Vannacht kijkt de overbuurman op zijn breedbeeld tv naar blote vrouwen. De bekeurde man kan volop meegenieten. Of zal hij naar de politie bellen om de overbuurman aan te geven…?


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 12 juni 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

4.1 met 13 stemmen 449Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)