Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Naamsbekendheid

Van alle Europese lijsttrekkers in Nederland ken ik alleen de naam van Hans van Baalen van de VVD.
Sinds Hans in het begin van zijn politieke loopbaan beschuldigd werd van al te rechtse sympathieën – wat zijn naamsbekendheid aanzienlijk heeft vergroot - heb ik zijn carrière met aandacht gevolgd.
Gelukkig voor Hans is zijn naam gezuiverd. Ik heb geleerd niet op iemands uiterlijk af te gaan. En Hans kan weer helemaal meedoen in het Haagse en nu zelfs Brusselse circuit.

De namen van alle andere lijsttrekkers wist ik niet en ook nu nog zou ik de naam van de grote winnaar niet kunnen noemen. Wel van zijn lijstduwer…

Maar van de grote verliezer ken ik de naam sinds de Volkskrant van zaterdag wel: Thijs Berman.
Met dank aan de PvdA-leider Wouter Bos, die in één tactische klap de naamsbekendheid van zijn Europese man ná de verkiezingen minstens heeft vertienvoudigd.

Slecht nieuws is meestal debet aan een grote naamsbekendheid: namen als van Volkert van der Graaf en Karst Tates zal ik niet licht vergeten.

Het slechte nieuws voor Thijs is: hij was pas de 6e keus, had maar 3% naamsbekendheid en was te pro-Europees!

Wat ontzettend eerlijk van Wouter. Velen verweten Wouter in het verleden draaikonterij: maar dit is recht voor zijn raap. De kiezer heeft er recht op dit te weten.

En ook logisch dat Wouter niet op hem gestemd heeft: want op de 6e keus, met zo’n lage naamsbekendheid, én pro-Europees: daar stem je als succesvolle Minister van Financiën niet op!

En dan herkennen we de strateeg Bos: die kijkt vooruit naar 2014: de volgende Europese verkiezingen.

Dan is Thijs Berman na nog 5 succesvolle jaren in Brussel vast en zeker PvdA’s éérste man, met een veel grotere naamsbekendheid en pro-Europees.

Want laten we wel wezen: het Eurosceptische standpunt is oerconservatief en heel erg modieus.

En dankzij Wouter kan Thijs nu zonder al te hoge verwachtingen werken aan een topwinst in 2014. Ik voorspel voor de PvdA dan 8 zetels, aannemende dat van de PVV dan evenveel over is als van de LPF nu. Die 5 zetels van de PVV raken dus vacant.
En dat zal tegen die tijd Premier Bos in zijn strijd voor een socialer Nederland (inclusief een socialere PvdA) goed uitkomen!

Schrijver: Dagschrijver, 16 juni 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 333Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)