Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Excuus aan een vriendin

Twintig jaar lang was een vriendin van me docent Frans. Zij klaagde steen en been. Nu klaagt mijn vriendin vaak, dus was ik niet verrast. Ze vond dat het niveau achteruit ging. Daar geloofde ik niets van. Zou onze regering het toelaten dat het peil op middelbare scholen achteruit zou gaan, terwijl we toch een kenniseconomie moeten zijn?

Misschien laten we het Frans schieten. Ik was niet bijster onder de indruk van de kennis van mijn eigen Frans, dus zag ik daar niet echt een probleem. Nee. Mijn vriendin klaagde en dat hoorde zo, maar ik gaf haar nooit gelijk.

Ik had prachtige drogredenen. Zo heeft een docent te maken met leerlingen die aan het begin van de opleiding minder weten dan aan het eind. Ze herinnert zich daardoor steeds de leerlingen op hun best, terwijl alle leerlingen die men heeft op weg daar naartoe zijn.

Maar ze bleef aanhouden. ‘Als ik vergelijk wat de leerlingen konden in de eerste jaren en nu, dan zie ik een groot verschil,’ zei ze na tien jaar. Ze bewaarde tentamens. Ze bewaart alles. En tien jaar later kon ze het bewijzen: het gaat echt achteruit. Haar tentamens zouden een bron van een proefschrift moeten worden en dat zou onder het kussen van alle beleidsmedewerkers van het ministerie van onderwijs moeten komen te liggen.

Maar nu zitten we er wel mee. We hebben mensen die niets van verkiezingen begrijpen en zonder aarzelen op zoiets als de PVV stemmen. Dat de PvdA om de oren krijgt, vind ik ook wel goed, als PvdA-er. Wij hebben, samen met het CDA en de VVD, de scholen verkloot. Alleen jammer dat het Thijs Berman moet treffen. Die man heeft nooit iets verkeerds gedaan en gaat niet eens over het onderwijs. Hij is bevlogen; hij vecht voor u, beste kiezer.

Alleen dat weet u niet.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 18 juni 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.9 met 7 stemmen 300



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
19 juni 2009
Email:
Frankdwars.org
Om te zeggen dat veel mensen niets van verkiezingen begrijpen en daarom op zoiets als de PVV stemmen, vind ik eigenlijk een stuitende opmerking.

Sterker nog: die mensen begrijpen dondersgoed wat verkiezingen inhouden, en grijpen deze terecht aan om de stem van het volk, zoals dat in een democratie hoort, te laten representeren in het parlement.

Veel mensen stemmen op de PVV omdat zij ontevreden zijn, zich niet gehoord voelen en voor een groot deel misschien omdat ze (onterecht) verongelijkt zijn.

Ik vind de PVV ook een gedrocht in het Nederlandse politieke landschap. Maar wat jij zegt vind ik een ronduit stuitende minachting van veel Nederlanders.

En ik zal je een geheimpje verklappen: deze mensen zullen zich blijven roeren totdat zij zich wel vertegenwoordigd voelen. Middels de PVV en anders na de PVV wel weer via een andere 'Messias'.

Misschien moet de PvdA eens overwegen deze rol op zich te willen nemen en hier ook werk van te maken?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)