Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een halfje Balkenende-norm

De kamer heeft gesproken. Ugh! De salarissen van grootverdieners in de publieke omroep zijn te hoog. De Balkenende-norm – een jaarloon van 181.000 euro – that’s the limit. Minister Plasterk vindt dat er hoogstens vijf personen boven dat maximum mogen uitstijgen. Vijf echte supertalenten die onvervangbaar zijn. De kamer heeft op die uitzondering kritiek.

Presentatoren in de publieke omroep verdienen veel. Tenminste als zij het voorrecht hebben om een succesvol tv-programma te presenteren. Het gaat om tonnen per jaar. Soms verdienen zij meer per jaar dan jij en ik in een heel leven.
Moet toch kunnen? De kijkcijfers van die programma’s zijn hoog. Daar draait toch alles om? Willen we niet allemaal presentator zijn? Wil niet elke omroep een Matthijs van Nieuwkerk in zijn gelederen?

Ooit werd iemand journalist om de samenleving te dienen. Nieuws te brengen, meningen en cultuur een podium te geven. Het volk te verheffen zogezegd.
Die tijd heeft zijn tijd gehad vindt men. Het Grote Geld regeert nu.
De Pauwen en Wittemannen, De Leeuwen en van Nieuwkerken maar ook de Dessings en Jaspersen doen het niet meer voor het principe.
In de commerciële hoek schijnt het nog erger te zijn met de Bunskoeken en Verlindes. Onze tv-presentatoren willen graag grootverdiener zijn. Want als je veel verdient heb je status, ben je kennelijk goed. ‘De omroep heeft mij nodig’ in plaats van ‘ik dien het volk’.

Volgens de omroepbonzen die de topsalarissen betalen moeten ze wel. Anders gaan de presentatoren naar het buitenland of naar de commerciëlen. Vreemd dat je altijd hoort van presentatoren dat ze hun werk zo leuk vinden en dat het niet om geld gaat. Nou, dan zal het met een beetje minder salaris ook wel lukken.

Nee, schrijver van deze column is niet jaloers. Zou hij ooit benaderd worden om een programma te presenteren dan zal hij dat graag doen. Voor een halfje Balkenende-norm. En niet te lang want ‘s avonds moet je niet voor de tv hangen, maar een goed glaasje drinken bij een kaarsje, kaartje of cd-tje. Of – nog beter - vroeg naar bed gaan en de liefde gaan bedrijven.

Natuurlijk heeft de kamer gelijk. Het is dom dat Plasterk voor de vijf besten van de klas een uitzondering maakt. Zij mogen met rode inkt schrijven jongens. Want zij zijn net effe iets beter. Maar we vallen wel allemaal onder dezelfde regels hoor! En wie zijn dan wel die besten meester? vraagt het vijf na beste leerlingetje.

Nee, daar krijgen Plasterk en de omroep geheid gedonder mee.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 3 juli 2009


Geplaatst in de categorie: geld

4.3 met 7 stemmen 399Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mariek
Datum:
3 juli 2009
Pas nu begrijp ik dat de omroepen niet zelf de salarissen betalen maar wij de belastingbetalers. Dat maakt het allemaal nog veel genanter. Ik verdien in mijn hele leven nog niet het salaris dat ene Paul de Leeuw in een jaar verdient. En zelfs dat moeten u en ik betalen. Een grof schandaal is het. Weg met die pulp van onze buis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)