Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Michael Jackson leeft !

‘Mijn papa is de beste vader geweest’, zei dochter Paris over Michael Jackson. Het was een ontroerend moment uit een ingetogen dienst in het Staples Center.

Veel emoties, grote woorden en mooie muziek. Zijn broers pakten de microfoon en zongen ‘Smile’ en ‘Gone to soon’. Zij huilden om hun overleden broer, legden hun hand op zijn gouden kist.
Stevie Wonder ging gevoelvol voluit. Zangkoren neurieden en wiegden op het onsterfelijke ritme van Jacksons songs. Een dominee vond de titel ‘King of Pop’ te mager voor Jackson en sprak over ‘The Greatest Entertainer of All Time’.
Brooke Shields lachte door haar tranen heen toen ze zei: ‘Michael was een jongen die van lachen hield.’ Na ‘Heal the World’ door iedereen meegezongen kwam de apotheose: de stilte…een bundel licht rond de microfoon waar hij niet stond.

Hier werd afscheid genomen van een groot artiest.
En misschien was hij wel de grootste entertainer aller tijden.
Michael Jackson past in het rijtje van legendes die ons te vroeg ontvielen.
James Dean
Marilyn Monroe
Elvis Presley.
John Lennon.
De verslagenheid doet zelfs denken aan de dood van John F. Kennedy.

Tijdens het kijken naar de dienst kreeg ik een visioen. Hij leeft! Hij houdt ons voor de gek. Straks komt er een magere hand uit een spleet. De deksel kiert langzaam open en daar staat de verlosser in volle glorie op de bodem van zijn gouden kist.

De behoefte tot verering, ja tot verafgoding zit er bij mensen diep in. Nederlanders kunnen er ook wat van. Kijk maar naar de massapsychose na de dood van Pim Fortuyn en André Hazes. Pim werd zelfs verkozen tot grootste Nederlander aller tijden. Ere wie ere toekomt, en Fortuyn verdient lof, maar de grootste...?

Nee, ook nuchtere volkjes gaan zich te buiten aan mateloze verering.
Een beetje relativeren is wel op zijn plaats. Michaels populariteit was voor zijn dood gedaald tot dicht bij het vriespunt. Veel mensen lieten zich meeslepen door de antihype en veroordeelden hem tot psychopaat of pedofiel. Waar rook is, is vuur, zo dacht men. En dan was er zijn verkniptheid om voortdurend zijn gezicht of lijf te laten verbouwen. De wereld zag hem witter dan wit wegtrekken. Zijn neus werd smaller dan smal en zijn gestalte magerder dan mager.

Het is niet alleen de sterren zelf te verwijten dat zij wacko worden. De fans, en vooral de media, de bladen die geld verdienen aan zo’n ster dragen grote verantwoordelijkheid.

Het is fantastisch om goed te zijn in je vak. Overal gevraagd, geëerd. Steenrijk. Wereldster. Maar dan ontdek je dat je nergens meer privacy hebt. Altijd achtervolgd, bevraagd. Paparazzi achter je heg. Maar het is te laat… er is geen weg terug. Nooit meer.

Wat doe je dan? Je verzint een list. Je smeert hem naar een onbewoond eiland om eindelijk rust te hebben. Maar dan moet je wel met een verdomd goed excuus verdwijnen. Dus moet je dood. Zeiden ze ook niet van Elvis dat hij nog leefde na zijn dood?
Ja, Michael is net als Elvis onsterfelijk.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 10 juli 2009


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 19 stemmen 1.128Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)