Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geldig tot……

Mijn broer heeft de bio-manie te pakken. Wanneer het begon weet ik niet meer, maar het is in ieder geval een voortschrijdend ziektebeeld. Hij neemt steeds meer producten zelf mee, omdat die een of ander biologisch keurmerk hebben. Tegenwoordig zoekt hij als hij blijft eten, bij alles wat op tafel staat naar de geldigheidsdatum. Als ook maar iets een dag te laat is krijg ik de wind van voren. Dan zegt-ie: “Hoe kun je dat nu op tafel zetten? Eten dat niet meer geldig is, is biologisch ongezond.” En dan met een dreigende blik: “Daar kun je kanker van krijgen.” Ik heb nog nooit last van gehad van een of andere ziekte, maar het heeft geen zin om dat op te merken. Ook het feit dat hij dan eerder producten weggooit en dus het milieu extra vervuilt, wuift hij weg. “Je moet gewoon bewust inkopen, dan is er niks aan de hand.” Volgende week komt-ie weer. Nee, ik ga niet naar die datum kijken voordat ik iets op tafel zet. Integendeel, ik heb een nieuwe troef. Ik ga ook bewust inkopen.

De Consumentenbond meldde deze week dat we rustig een zonnebrandcrème van een jaar oud kunnen gebruiken. Het spul blijkt nog prima te werken, ook als de houdbaarheidsdatum al lang is verstreken. Mooi. Dat opent weer nieuwe mogelijkheden. Want wat voor zonnebrandcrème geldt, kun je moeiteloos toepassen op andere producten.
Neem bijvoorbeeld tandpasta, of pindakaas, bakboter, cakemix, soep en noem maar op. Daar kunnen we nu een nieuwe aankooptactiek op loslaten. Gewoon toeslaan als het spul in de aanbieding is. Vorm desnoods met een aantal gezinnen een pool als je twee potten pindakas mag kopen of zo iets. Maak vooraf een eenvoudige onderverdeling naar persoonlijke behoefte. En dan hup die winkelvoorraad inslaan. Heerlijk, we hoeven niet meer te letten op die datum. Die is er opgeplakt op bevel van de dames en heren van de Europese politiek. Moesten ze wel om Europa economisch op de rails te houden.

Wij consumenten moeten kopen, kopen, kopen! Handig maakt de politiek gebruik van onze onvermoeibare en onbeheersbare zucht naar het scoren van koopjes. Hebben we per ongeluk te veel uit het schap gehaald, dan is er altijd nog die datum. Dan gooien we, als trouwe, gehoorzamende zielen, alles wat over tijd is snel weer weg. Want ons is geleerd dat een ongeldig product biologisch ongezond is.
Dank zij de Consumentenbond gaat een wereld open. Geldig tot oneindig. Van alles wat in de aanbieding is koop ik zo veel mogelijk. Verse producten gaan de vriezer in en andere dingen in de voorraadkast. Uiteindelijk gaat mij dat geld besparen, dat kan niet anders. Ik gooi niks weg, dus mijn methode is ook biologisch verantwoord. En ik koop bewust in. Maar dan op mijn manier.

Schrijver: Rob Chevallier, 3 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 3 stemmen 315Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)