Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eerlijk zonder flitsbewijs

In juni stond in de Volkskrant een interview met de professor.
Het wekte mijn intense verbazing. Zowel door wat hij zei als over het gebrek aan kritische vragen door de journalisten.
Marokkaanse jongens ontkennen, stelde hij, steevast voor de rechter waardoor 'het bewijs' incompleet blijft. Ze zijn daarom allereerst ‘goed in liegen’.
Ik bedacht meteen jawel hoor wij autochtone landgenoten bekennen immers fluks doorgaans uit onszelf. Zonder flitsbewijs dat we te hard reden. Glibber oh glibber, ik lees dat wij neerlands autochtonen ‘een cultuur van eerlijkheid’ delen. En zij – vreemdelingen - niet.

Professor Frank Bovenkerk vertelt ook over zijn onderzoek naar de ‘Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking’ in 2008. Deze club was vanaf de oplevering( 1925) eigenaar van de Harmoniehof, oase van rust en natuur in Zuid. Bovenkerk woont er, huurt van die club en zegt dat het hem al jaren opviel dat zijn wijk zo lelieblank bleef. Terwijl andere nabije minder aantrekkelijke buurten werden ingekleurd. Hoe kan dat zonder discriminatie?

Goede vraag voor de geëngageerde onderzoeker die geen feit uit de weg zegt te gaan. Zijn onderzoek in 2008 ‘Discrimineert Samenwerking’ leidde voorspelbaar naar hij zegt tot onrust in de buurt en bij de vereniging. Dat weerhield de koene cultureel antropoloog niet: ‘Het lijkt welhaast zijn tweede natuur: onderzoeken en blootleggen, ook al is dat onwelgevallig voor anderen’. Zo schrijven de interviewers kennelijk geïmponeerd en vol eerbied.
Conclusie van zijn onderzoek: mijn wijk is lelieblank maar niet door racisme. De hooggeleerde kon weer rustig thuis slapen.

Welnu een open deur, heel Amsterdam weet al een eeuw dat je van buitenaf de Harmoniehof van je leven niet binnenkomt. Het is niet zozeer een enclave van de blanke elite als wel van een culturele en intellectuele elite die alleen al door de tijd van oprichting blank is. De coöperatie kent een ledenstop, alleen familie van leden komt er op. Een soort erfrecht geldt en de Harmoniehof blijft binnen de families. Die van de stichters met enige aanvulling van geestverwanten via coöptatie.

Zou prof. Dr. Frank Bovenkerk dat als enige niet hebben geweten al die jaren? Hij manifesteert zich toch als iemand van wie je veel kunt zeggen maar wereldvreemd …oh no.
Het is alleen al ongeloofwaardig door de ondertekening zijn huurcontract waarin naar het erfrecht op exclusief lidmaatschap wordt verwezen. Hij moet ook geweten hebben toen hij zijn woning betrok dat die toewijzing buiten de algemeen geldende regels (woningnood!) viel. Huur eiste lidmaatschap van de Samenwerking en een intellectueel kent zijn statuten tot op de puntjes.

Kortom, deed hij onderzoek voor de vaak? Waarom A zeggen en geen B? Het lijkt er toch sterk op hier dat discriminatie met racisme niet nodig was en is door reeds bestaande discriminatoire regels en praktijken. Waar de professor mede van profiteert. Ik misgun hem zijn geprivilegieerde woonstatus niet, dat neemt niet weg dat het geheel bevreemdt.

Vooral nu ik zie dat Bovenkerk sinds kort de leerstoel Radicaliseringstudies bezet. Bij de afdeling Politicologie aan de UvA. Vernoemd naar dr. Frank Jaap Buijs († september 2007). Viel Bovenkerks onderzoek niet wel erg toevallig samen met de sollicitatieprocedure daarvoor in 2008? Wij kennen Bovenkerk immers vooral als de man die Wilders en Verdonk welgevallige feiten presenteert. Los van deze politieke personen zoals hij steeds benadrukt.

Al presenteerde hij ze één dag vóór de verkiezingen. Hoewel, sluiten zijn ideeën over eerlijkheid niet opvallend aan bij die van Mevrouw Verdonk? Is Recht door Zee geen sublieme uiting van eerlijkheidscultuur?
Ayaan Hirsi Ali moest van Verdonk het land uit, om geen andere reden dan dat ze niet voor de volle 100% bij de intake waarheid had gesproken. Twee zielen één gedachte zou je zeggen. Was het niet verleidelijk dat beeld te corrigeren om na zijn pensioen nog door te gaan? Stel dat het waar is en hij de sollicitatiecommissie over de drempel wilde helpen…. Of de laatste overtuigd linkse stem op de UvA….

De colleges vangen nu weer aan. Het zou leuk zijn als eerstejaars culturele antropologie het eens aan de orde stelden.
Nee niet die sollicitatie, los van waar of niet waar, veel Nederlanders laten zich niet voor wat riekt naar leugenaar uitmaken. Los van waar of niet waar wekt de aangevallene begrip en zwijgt wegens schoffering. Vraag eens of Bovenkerk met jullie eens wil bespreken:
- Dat Marokkanen leugenachtig zijn, niet door ‘de’ mediterrane schaamtecultuur, niet door Islam, niet door etniciteit, wel door eigen belang.
- Dat zij rond percepties dat dwarsheid loont zich een leugencultuur construeren.
- Dat ze daarmee radicaal verschillen van ons, eerlijke autochtonen.

De man brengt het schijnbaar allemaal zo feitelijk en daarom is het extra opletten. De kennis en onderbouwing ontbreken m.i. voor zijn stellingen. Reuze riskant als die vooraf maat gaan geven en zo extra drempels en barrières inbouwen tegen de ontwikkeling van vertrouwen.
Van wetenschap verwacht ik geen quasi-onderbouwing en uitwerking van vooroordelen, etnocentrisme en xenofobie. Zoals mij hier het geval lijkt.
Eerlijk gezegd.


Zie ook: http://www.volkskrant.nl/...e1211195.ece/Meten_en_benoemen

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 5 september 2009


Geplaatst in de categorie: wereld

4.3 met 6 stemmen 670Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)