Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verboden positief te zijn over politiek

Schrijf ik eens een keer wat positiefs over een politieke partij, de PvdA, men moet mij dat niet kwalijk nemen, want ik ken die partij nu eenmaal beter dan de rest, en meteen krijgt men een zure opmerking: ‘Ach ja. Die PvdA. Vergane glorie, hoor.’

Nu kan dat best zo zijn dat de PvdA vergane glorie is. Het zou best zo kunnen zijn, dat alle politieke partijen vergane glorie zijn en dat we straks alleen kiesverenigingen hebben. Dat we, zoals in Amerika bijna altijd het geval is, kunnen kiezen tussen rijke mensen die dure campagneteams betalen om uit te leggen, dat ze niets met politiek te maken hebben.

Ik prefereer toch Nederlandse politieke partijen waar de leden het de leiding moeilijk kunnen maken, omdat ze kritiek kunnen uiten en soms, een doodenkele keer, iets kunnen besluiten op congressen wat de top niet welgevallig is. De kritiek leidt ertoe, dat de top zich toch iets moet aantrekken van de leden. Als ze dat niet doen, gaat het ze te veel stemmen kosten.

Die leden zijn belangrijk, omdat ze regelmatig met elkaar praten. Omdat ze over politiek nadenken en veel over de eigen politieke partij. De overeenkomst tussen VVD en PvdA is dat leden daar het niet bezwaarlijk vinden om kritiek op de eigen top te hebben. Dat maakt die partijen sterk, en soms ook weer zwak. Maar het maakt die partijen wel tot echte politieke partijen.

Sommigen hopen dat de toekomst aan Wilders is. Die staat ergens voor.

In zijn eentje.

Bij een politieke partij sta je altijd voor een heleboel leden en die lopen zelden dezelfde kant op. Dat is democratisch. En het is lastig. Maar omdat ik geloof in democratie en omdat ik weet dat democratie nu eenmaal lastig is, blijf ik positief schrijven over echte politieke partijen. Democratische partijen.

En blijf ik hopen dat ze toekomst hebben.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 3 september 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.2 met 4 stemmen 263Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
5 september 2009
Email:
Frankdwars.org
Democratische partijen hebben zeker toekomst. Ik zit zelf bij een politieke partij, en het politieke klimaat wordt op enkele neppartijen na nog steeds beheerst door partijen. Wilders is niet groter dan hij is: negen van de 150 zetels in de Tweede Kamer.

Maar de PvdA is vergane glorie. Veel betekend voor dit land, zeker. Maar daar gaan ze ook graag prat op en ze trekken een verongelijkt gezicht als ze verkiezingen verliezen. Want waar haalt de kiezer het lef vandaan?

Dat is toch het mooie van echte democratie. De kiezer bepaalt. Het is daarom belangrijk dat de PvdA haar belangrijkste ideaal opgeeft, namelijk persé willen regeren.

Sta ergens voor en laat mensen kiezen. Maar blijf bij je punt en als dat betekent dat je met 11 zetels in de kamer terecht komt, is het niet anders.

Als het gedachtengoed van jouw partij echt zo goed is, zou ik zeggen dat jullie niets te vrezen hebben.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)