Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Televisie kijken

Handige stunt van een Nederlands omroepblad: verbeter het wereldrecord televisie kijken. Hoe is het mogelijk, zelf probeer ik wel eens een programma te vinden met een beetje inhoud. Maar zappend door een hoop rotzooi en ongein haak ik al snel vermoeid af. Ik heb gewoon geen geduld om lang naar het scherm te zitten staren. Een uur, hooguit anderhalf, dan heb ik het wel gezien.
Tweehonderd kijkverslaafden hadden een ander beeld. Ze meldden zich enthousiast aan voor de wedstrijd, ongetwijfeld opgehitst door een agressieve reclamecampagne van het omroepblad. Hun doel: langer televisie kijken dan een geflipte man uit India. Die hield het zinloze tijdverdrijf 80 uur vol. Waar hij naar keek is niet terug te vinden, misschien een hele reeks Bollywood films. Lekker slaapverwekkend!

Nee, dan de drie Nederlandse mannen die het uiteindelijk mochten proberen. Ze konden hun favoriete programma’s kiezen of eigen dvd’s meenemen. Maar rustig voor het scherm zitten staren was er niet bij. Een webcam registreerde genadeloos elke goede en verkeerde oogbeweging. Allerlei commerciële showprogramma’s stortten zich op het gebeuren. Zelfs het serieuze NOS-journaal maakte een item. In alle kranten, ja ook die van mij, stond een foto of een verhaaltje. En natuurlijk ontbraken de Bekende Nederlanders niet. Op uitnodiging van het omroepblad grepen ze de kans om voor zichzelf reclame te maken. Zo werd de hele recordpoging een krankzinnige mediashow.

Wat heeft dat hele circus nu opgeleverd, naast nog meer rotzooi en ongein op de televisie? In ieder geval een hoop aandacht en geld voor het omroepblad. Want die slimme jongens organiseerden maar liefst twee wedstrijden waarbij je met een simpel sms-je een televisie kon winnen. Kassa! Twee verliezers waren er ook. Ze hadden alles gegeven, zeiden ze. Ze waren tot het uiterste gegaan. De arme zielen. En jawel, we hebben ook een winnaar. Als klein land hebben de we de wereld laten zien dat we een belangrijk televisieland zijn. Want een 28-jarige student hield het zinloze kijken maar liefst 86 uur vol. Daarmee is hij absoluut de grootste loser.

Schrijver: Rob Chevallier, 7 september 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 5 stemmen 232Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)