Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De staat steelt legaal

De tarieven voor de successiebelasting zijn schandalig hoog. Als helpende hand van ouderen of hun familieleden loop je er vaak tegenaan. Als iemand zijn hele leven spaart om zijn of haar familie blij te maken met een kleine erfenis, dan komt hij van een koude kermis thuis.

Niet dat de erflater er verder last van heeft want die zit al lang en breed in de hemel. Of ligt in elk geval onder de groene zoden. Maar de erfgenamen zien van hun erfdeel bitter weinig terug. Is men partner of kind van de overledene dan is het tarief nog te overzien. Maar bij broers, zusters, neven en nichten blijft er van de ton spaargeld nog maar iets meer dan de helft over. Wil iemand zijn buurvrouw of mantelverzorger bedanken met een erfenisje dan gaat bijna 70 procent naar vadertje staat.

Als je erover doordenkt is het schandalig. Hoewel het allemaal keurig in de belastingwet is geregeld, is het eigenlijk diefstal. Bij leven verdient iemand een inkomen waarover inkomstenbelasting wordt betaald. Geeft hij vervolgens die euro’s uit dan moet hij nog eens BTW gaan betalen. Spaart hij zijn geld dan moet hij box 3 belasting gaan betalen. Daarnaast betaalt hij leges, rechten, heffingen, onroerend zaak belasting (OZB) of wegenbelasting. Zolang je leeft betaal je dus over elke verdiende euro minstens drie keer belasting. En na je dood mogen je erfgenamen, nadat ze de kosten van je uitvaart hebben afgedragen over wat er dan nog van je euro’s over is, nog een vierde keer belasting betalen.

Je mag van de minister van Financiën in dit mooie land alles behalve sparen en ouder worden. En doodgaan kost je helemaal een vermogen.

Het duurt niet lang meer of de overheid gaat een luchtbelasting invoeren voor elke liter lucht die we inademen. Of een stappentol voor de slijtage die we veroorzaken bij het lopen over onze nationale stoeptegels.

Zeker, staatssecretaris De Jager heeft een verlaging van de zogenaamde sterfbelasting aangekondigd. Hij moest ook wel want de maatschappelijke weerstand tegen deze legale diefstal is groot. Maar het duurt nog even voordat de verlaging van deze belasting – die nog steeds onrechtvaardig hoog blijft – wordt ingevoerd. Neem dan, geacht kabinet, een voorbeeld aan Zweden waar de staat de successiebelasting afschafte.
Zo hoort het want de staat is er om de burger te dienen en niet tot na zijn dood uit te knijpen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 september 2009


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.8 met 12 stemmen 550Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)