Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Politiek is geen hondenbaan

Pavlov was een wetenschapper die het gedrag van hondjes had bestudeerd. Ik hoef u dat waarschijnlijk niet uit te leggen, maar voor wie het wel wil weten: je kunt honden leren dat ze iets te eten krijgen op de gekste momenten. Als je ze altijd te eten geeft bij het woordje xylofoon, zullen ze naar hun etensbak rennen, zo gauw iemand xylofoon zegt.

Veel politici blijken net hondjes. Zodra de troonrede uitgesproken is, of de miljoenennota uitgebracht wordt, of de voorjaarsnota gedrukt is, hoor je Mark Rutte hetzelfde zeggen als alle VVD-ers die ooit in de oppositie zaten: het kabinet stelt bezuinigingen uit, de burger betaalt te veel belasting en er is geen beleid.
Agnes Kant herhaalt de woorden van Jan Marijnissen: het kabinet bezuinigt teveel, de zwakste schouders betalen het gelag en er is geen beleid. Pechtold houdt het kort en zegt net als zijn voorgangers dat het kabinet geen beleid uitvoert.

Het is begrijpelijk, dat ze het doen. Coalitiepartijen roepen immers ook dat ze krachtig en eendrachtig beleid uitvoeren, dat ze harde maar noodzakelijke maatregelen uitvoeren. Politiek is en blijft theater en veel mensen in het land snappen dat nog wel. Maar waarom moeten politici het constant hebben over het vergroten van de kloof tussen henzelf en de burgers? Dat snap ik niet. Juist daarmee vergroten ze de afstand! Door het steeds te roepen, doen ze een voorspelling die vanzelf waar wordt en die schade berokkent aan alle nette politieke partijen.

Mark Rutte. Agnes Kant. En zeker Alexander Pechtold. Schaam je! Hou daar toch mee op. Heb toch respect voor elkaar. Jullie Pavlov-reactie is begrijpelijk, maar wees niet als de spreekwoordelijke honden die om het been vechten.

Er is namelijk een derde hond. Eentje die echt baat heeft bij afstand tussen politiek en burgers.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 17 september 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.8 met 5 stemmen 300Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
18 september 2009
Email:
Frankdwars.org
Ten eerste: politiek is geen baan. Wie dat denkt, moet zich onmiddelijk terugtrekken uit de politiek.

Ten tweede: wat de in jouw column aangedragen politici ook mogen zeggen zal me worst zijn. Wat de coaltitiepartijen afgelopen dinsdag gepresenteerd hebben is toch niet iets om trots op te zijn, zeg nu zelf.

Maar ach, zo gaat dat met Pavlov-reacties: de oppositiepartijen zeggen dat het zeer slecht is, en de coalitiepartijen bezweren dat alles er fantastisch opstaat en dat er niet deminste frictie tussen de coaltitiepartijen bestaat.

In hoeverre wat politici beweren juist is, zal in de komende maanden blijken. Ik ben sceptisch. Jij niet, Maar jouw partij zit dan ook in de regering.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)