Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Moedige fietser

De helft van de tweebaansweg is afgesloten en ook het enige fietspad is opgebroken. Het is zondagochtend vroeg en dus rustig op die ene rijbaan. Geen auto’s voor en achter me op het vijf kilometer lange stuk tussen twee dorpen. Wel een fietser in de verte. Die moest kiezen. Hobbelen op het zand van de opgebroken weg of een eind omrijden. Hij koos voor de verboden variant. Zo snel mogelijk rijden op die ene, smalle rijbaan en maar hopen dat er geen auto komt.

Langzaam nader ik de fietser. Het is een wat oudere man, zo’n typische vent die op zondagochtend een rustig fietstochtje wil maken. Koersbroek en shirt van een onbekend merk. Hij kijkt niet om, maar zit diep gebogen over zijn stuur. Zijn doel is duidelijk: zo snel mogelijk van die rotweg af, voordat er een auto komt die er bijna niet langs kan. Hij moet nog ongeveer een kilometer, schat ik. Dan is hij verlost en kan hij weer op een fietspad verder. Ik ga nog wat langzamer rijden. Ik heb geen haast. Ik wil voorkomen dat ik mijn auto langs die moedige wielrenner moet wringen.

De fietser kijkt om, ziet dat ik langzaam dichterbij kom, kijkt weer voor zich en gaat nog harder rijden. Zijn fiets schokt een beetje als hij nog dieper zijn rug kromt. Ik blijf op een paar honderd meter afstand achter hem. Hij is er bijna. Hij gaat even op de trappers staan en bereikt met een laatste jump zijn doel. Als hij op het fietspad rijdt ga ik hem voorbij. Hij draait zijn bezwete kop naar mij toe. Zijn mond staat wijd open, hij ziet er moe uit, maar hij heeft het gehaald.

Ik ben tevreden, ik heb die fietser een vervelende inhaalactie bespaard. Een moment voel ik een heel sterke band met de man die ik zelf had kunnen zijn. Ik steek mijn duim naar hem op en geef gas. Zijn reactie hoef ik niet te zien, het is goed zo.

Schrijver: Rob Chevallier, 28 september 2009


Geplaatst in de categorie: sport

4.4 met 5 stemmen 328Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)