Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Witte woede

De Waalse boeren zijn van hun melk. Tenminste, ze zijn er vanaf. Woensdag hebben ze maar liefst 6 miljoen liter over een veld uitgegoten in het Waalse Ciney, om aan Europa het signaal te geven dat het zo niet langer kan met de lage melkprijzen. Ze krijgen 20 cent per liter, terwijl de kostprijs 27 cent is. En dan hebben ze nog geen loon. Dus willen ze 35 cent per liter. Om dat te bekomen lieten ze dan maar de hele Belgische dagproductie gratis vloeien over het veld van een plaatselijke boer.
En maar klagen. Over de administratieve rompslomp, de ongelijke subsidiestroom binnen de Europese Unie, de lage prijs voor graan en groenten, de oneerlijke buitenlandse concurrentie.
En maar dreigen. ‘Dit is nog maar het begin van de landbouwrevolutie. Als we willen kunnen we het hele land plat leggen.’
Waar is de tijd dat ze enkel klaagden over het weer? Toen konden ze het nog exact voorspellen ook, omdat ze alleen maar daarmee bezig waren. ‘De zwaluwen vliegen laag vandaag, morgen gaat het regenen.’ En dan maar klagen dat het regende.

Ze waren allemaal eensgezind woensdag: ‘Het is met pijn in ons hart dat we onze melk hier moeten uitgieten, maar we staan met onze rug tegen de muur.’
Dezelfde dag werd bekendgemaakt dat er nog nooit zoveel armen geweest zijn als nu. Misschien hadden de boeren op meer sympathie kunnen rekenen hadden ze die armen een bezoekje gebracht en hen een gratis tas melk gegeven zouden hebben. Want ook zij staan met hun rug tegen de muur. Meestal die van een metrostation, met een kartonnen bed aan hun voeten. Europa had het ook wel gezien, en de wereld was er wat warmer van geworden in plaats van armer.

Schrijver: Johan De Smet, 20 september 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 48 stemmen 484Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)