Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vergezicht

Op mijn laptop staat een foto van de Mont Blanc, de witte berg.
Deze berg staat, zoals iedereen weet, op de grens tussen Italië en Frankrijk. Hij wordt daarom ook wel Monte Bianco genoemd, maar in Nederland gebruiken we de naam die Parijs aan de berg heeft gegeven. Vroeger werd hij door mensen die in de buurt van de berg woonden, de Mont Maudit genoemd, de verdoemde berg. Het was niet voor niets een vreeswekkende naam.

De foto is genomen vanuit Frankrijk. Als fotograaf stond ik aan de andere kant van het Rhônedal. Ik stond dus 180 kilometer van de witte berg vandaan. Dat zie je ook wel op de foto. De berg is maar een spikkeltje op de foto.

Is dit nu een vergezicht? Pechtold, het kaboutertje van D66, zoekt het grote verhaal waar het kabinet achter zou staan. De gezamenlijke oppositie heeft zich erin gevonden, dat het kabinet Balkenende geen beleid voert. Dat is tamelijk grotesk, want dat is juist een van de sterke punten van dit kabinet. Als ze nu beleid zouden voeren, zouden ze gaan bezuinigen en dat zou pas slecht zijn. Maar het ‘u voert geen beleid’ is de stok waarmee Balkenende mee geslagen lijkt te kunnen worden. Zoals Wouter Bos een draaikont was, zo is Balkenende regieloos en voert hij leeg beleid.

Terug naar de berg op de foto. Op de foto staan voorop drie vlaggen. PvdA, CDA en ChristenUnie, zou je kunnen zeggen, maar dat is niet zo. Het is de Rhônevlag, de vlag van Frankrijk en de Europese vlag. De campingbaas die de vlaggen ophing kijkt over zijn grenzen.

Achter de drie vlaggen ligt het brede Rhônedal. Het dal is hier extra breed, omdat het een bocht maakt. Je kijkt van west naar oost over het dal juist als de Rhône stopt met zijn weg naar het westen en besluit naar het zuiden te stromen. Naar Marseille. Marseille staat niet op de foto, de buitenwijken van Lyon wel.

Op de vlaggen na, is de foto behoorlijk vaag. Het dal is blauwig. Vooraan zie je nog wel geelwitte huisjes, maar verderop is het grijsblauw en zie je glooiende hellingen die normaal een horizon zouden vormen, maar hier niet. Want daarachter is nog een glooiing, de volgende horizon. En dan wellicht grijze wolken en dan, daarboven, nog onder het midden van de foto, de Mont Blanc. Vaag. Onduidelijk. Maar onmiskenbaar een witte berg. De witte berg. De Mont Maudit.

Dat is dus een vergezicht. De vlaggen voorop zijn ijl en bieden weinig houvast, maar ze zijn sterk en helder vergeleken bij de verre berg. Wat massieve massa´s steen en ijs zijn, lijkt ijl te zweven aan de einder. Alleen een kunstenaar kan dat vergezicht naderbij halen en we kunnen van Balkenende veel zeggen, maar kunstenaar is hij niet.

Een boekenwurm.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 24 september 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

1.8 met 4 stemmen 262Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)