Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Prinsjesdag op de VU

De top van het kabinet, allemaal jongens van de VU. Het VU-Auditorium zit dan ook vol voor het Prinsjesdagdebat van studieverenigingen Aureus en Eos o.l.v. Rob Oudkerk op 24 september 2009. Hoewel sommige studenten niet vrijwillig, zegt een docent grijnzend naast me. Het is verplichte stof. Volgens het affiche ingeleid door Wouter Koolmees topambtenaar op Financiën.
In het panel: Coen Teulings, directeur CPB. Guust Verpalen, oud-directeur Phillip Morris nu adviseur van nieuwe wegen, de Tweede Kamerleden Paul Tang(PvdA) en Stef Blok(VVD) woordvoerders voor de Staatsfinanciën, Sweder van Wijnbergen, professor economie UvA.

Specialisten en toch politiek. Een kans dacht ik om te werken aan mijn ‘political efficacy’. Volgens wijlen prof. Daudt onnavolgbaar uit te spreken als ef-fik-ku-zie (bij analysis was het un-nel-luz-zis). Dat staat voor de mate waarin de burger meent dat de politiek begrijpelijk en beïnvloedbaar voor hem is. Prinsjesdag was voor mij zo’n ongelooflijke dip, dipper kon bijna niet.

Waarom welke 20 commissies bij voorbeeld? Geen touw aan vast te knopen voorzover onderwerp van gesprek. Alle fratsen de fratstaal, de wartaal, het langs-me-kaar-heen-gezwets. Ik begreep er niks van en voelde me hopeloos dom. Dat krijg je er dan nog bij met al je goede wil. Met Kant(SP) buiten alle categorieën. Dat is geen dipper meer Agnes is een catastrofe: "Ik draag nooit een hoed, dus waarom vandaag wel?"

Later nog bleek ook dat Wilders, Verdonk en Kant de onafhankelijke rechter willen afschaffen. Uit met die tv. Die clubs moet je serieus nemen gezien hun aanhang maar het wordt me echt teveel. Die Wilders ligt in quarantaine van onze belastingcenten elke nacht te brullen van de lach. Met zijn hoofddoektax nu weer. Zijn aanhang ziet hij aan voor oer en oerdom maar volgt. Hij heeft geen last van ze. Leden neemt hij immers niet.

Teleurstelling vooraf, Paul Tang was er niet, mocht niet. Hans Borstlap(Raad van State CDA) bleek zijn vervanger. Paul had de MEV (valt onder Miljoenennota) gelekt. ‘Normaal toch’ zeg ik van buitenaf, gebeurt elk jaar. Maar Tang lekte onder eigen watermerk. De PvdA-fractie ontnam hem daarop zijn woordvoerderschap. Hypocriet want ze wil zelf van het embargo af. Volgens de Grondwet kan zij hem ook niet de mond snoeren. Wij PvdA-stemmers zouden dit moeten aanvechten. Hij heeft een persoonlijk mandaat. Tot overmaat van ramp laat hij zich nu ook daar buiten monddood maken. Schande, zo’n specialist in de politiek moet aan de bak nu, daar kiezen we ‘m voor!

Het debat is opgebouwd rond pittige stellingen waarbij bespreking tevens inzicht geeft in de opbouw en keuzen van de begroting 2009. Opgelucht stel ik vast dat het te volgen is. Ik kan het nog, al is het goed opletten. Vraag me alleen niet het samen te vatten. Enkele krenten:

Sweder van Wijnbergen wijst erop dat geen enkel westers land een noodscenario klaar had liggen. Terwijl informaties daarvoor ruim voorhanden zijn. Hijzelf adviseerde Derde Wereld- en voormalige Oostbloklanden in crisissituaties. Tot het soort ingrijpen mutatis mutandis dat nu bij ons nodig was. Had men het voorwerk gedaan had het soort reddingsoperaties naar banken dat nu ‘nieuw’ heet, gewoon volgens het boekje kunnen plaatsvinden. Bos is dus geen uitvinder, hij had het moeten weten.

Allen zijn het erover eens dat die 20 commissies van ambtenaren slechts uitstel betekenen. Vanwege de pijnpunten en de omvang van de operatie. Iedereen vreest de verkiezingen maart 2010 voor de gemeenteraad. En de volgende kamerverkiezingen staan daarna al voor de deur. Daarnaast speelt dat de noodzaak van de bezuinigingen kan variëren. Al naar gelang sprake is van drie mogelijke herstelmodellen (Fins, Zweeds of Japans).
En die zijn voor niemand te voorspellen.

Eén punt nog: de VU had dit debat moeten opnemen. Dit had het hele land doorgekund om meer en weer vertrouwen in de politiek te wekken bij redelijke mensen.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 3 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: economie

4.0 met 3 stemmen 447Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
'Observer'
Datum:
3 oktober 2009
"Waarom welke 20 commissies bijvoorbeeld? Geen touw aan vast te knopen, voorzover onderwerp van gesprek. Alle fratsen de fratstaal, de wartaal, het langs-me-kaar-heen-gezwets."
Toch valt er wat voor te zeggen, die 20 commissies. Zelfs het IMF kan nog geen duidelijke en heldere conclusies trekken over de huidige economische crisis, laat staan onze beste stuurlui aan de wal.
Ik verlang naar het moment waarop deze zogenaamde onafhankelijke commissies hun resultaten bekend maken en vervolgens gefileerd worden door de wetenschappelijke bolwerken. Laat dat publieke debat maar ontstaan, want daaraan hebben velen behoefte. Eindelijk debat in ons land, nu het poldermodel een slag is toegebracht.
Het poldermodel vervangen door een debatmodel! Dat is vooruitgang.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)