Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Engels bloemetje

De bosjes bloemen in de supermarkt zien er een beetje iel uit. Maar als ik vraag of er twee bij elkaar mogen wordt het wel wat, bedenk ik.
Achter de balie staat een jong meisje. Ze reageert terughoudend op mijn vraag. Niet omdat het niet mag, maar omdat ze vreest dat ze het niet kan. “Ik heb dat nog nooit gedaan,” bekent ze. Ze kijkt vragend naar haar oudere collega. Die blijft stoïcijns. “Doe maar. Gewoon het plastic er af halen en dan de twee bossen in een nieuw papier doen. Het meisje luistert aandachtig, kijkt even naar mij, pakt dan de bloemen aan.
”Het komt wel goed,” knik ik bemoedigend, “doe maar kalm aan, ik heb geen haast”.

Dan meldt zich een Engels sprekende dame aan de balie. Ze vraagt waar de informatiebalie is. Het meisje en de vrouw kijken elkaar met grote ogen aan. Voordat ik iets kan zeggen schiet een man te hulp. In enkele Nederengelse woorden probeert hij de vrouw te helpen. Ook de oudere verkoopster doet mee. Met veel moeite achterhaalt het trio de ware vraag van de vrouw en produceert een bevredigend antwoord. Het blijkt te gaan om een verloren portemonnee. Die is gevonden en opgehaald door een man, die feilloos de inhoud wist te noemen. De vrouw wandelt tevreden weg.

Vreemd, bedenk ik mij, dat de twee meisjes bijna geen Engels verstaan en spreken. De vrouw komt niet verder dan een handvol woorden, die een bizarre combinatie met elkaar vormen. Het jonge meisje luistert alleen maar. Terwijl ze wat rommelt met de bloemen kijkt ze steels naar de Engelse vrouw, alsof die van een andere planeet komt. Is Engels tegenwoordig geen verplicht vak meer op school? En hoe zit dat met al die Amerikaanse en Engelse programma’s op televisie? Zouden de twee alleen maar naar Nederlandstalige muziek luisteren?

Ik wil het vragen aan het meisje, maar het is al te laat. Triomfantelijk houdt ze de bos bloemen omhoog. Ach wat maakt het ook uit dat ze geen Engels spreekt en verstaat, bloemen schikken kan ze, dat is duidelijk.

Schrijver: Rob Chevallier, 5 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: taal

2.2 met 5 stemmen 603Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)