Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

België - Nederland

De kogel is door de kerk. De Westerschelde zal moeten worden uitgediept. Om de Antwerpse haven bereikbaar te maken voor zware schepen was dat nodig. Die afspraak was eerder gemaakt tussen België en Nederland. Uitdiepen veroorzaakt milieuschade. Dat moet worden gecompenseerd door de Hedwigepolder ‘terug te geven aan de natuur’. Dat houdt in: de dijken van de polder worden doorgestoken.

De Nederlandse regering zat met de kwestie erg in haar maag. Als ze zou luisteren naar de bezwaren van de Zeeuwen zou België haar beschuldigen van bevoordeling van de Rotterdamse haven. Zou ze echter zondermeer tot uitdiepen zijn overgegaan dan zouden de gedupeerden moord en brand schreeuwen. Dus liet de regering onderzoek doen naar alternatieven. Toen die er niet bleken te zijn kon zij haar handen in onschuld wassen tegenover de eigen bevolking zeggende:
Ziet, we hebben alles geprobeerd maar er rest één mogelijkheid: uitdiepen. Dus scoorden de Belgen laat in de wedstrijd: 1-0.

De zaak stond extra op scherp doordat premier Jan Peter Balkenende Zeeuw is. Het kon toch niet zo zijn, dacht de doorsnee Zeeuw, dat onze eigen Zeeuwse premier onze belangen verkwanselt? Het kon wel. En dat gaf aan de 1-0 een extra wrange nasmaak. Een schot in eigen doel in feite.

Maar het is niet genoeg. De bittere beker moet helemaal leeg gedronken worden. Ook hier blijkt de werkelijkheid voor de mooiste scenario’s te zorgen. Daar is geen fictie of film voor nodig. Want wat blijkt? De Hedwigepolder is eigendom van een Belg: Gery de Cloedt. Hij moet onteigend worden en heeft een ijzersterke onderhandelingspositie. Hij kan van de Nederlandse staat een forse vergoeding eisen. Geld dat het kabinet hard nodig heeft om het oplopende begrotingstekort niet nog groter te laten worden. En zo scoren de Belgen via spits De Cloedt 2-0 in de dying seconds van de reguliere speeltijd.

Ja, ze zijn slim die Belgen. Onderschat de Rode Duivels nooit. Toch moet je rekening blijven houden met de Oranje Leeuwen. Want niet alleen is een op de drie Nederlanders dominee. Twee op de vijf kaaskoppen is handelaar.
Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat in blessuretijd blijkt dat de Westerschelde niet diep genoeg is uitgediept. Dan lopen de Antwerpse tankers ‘onverwacht’ vast: 2-1. En dan stomen uit haven Rotterdam de Nederlandse slepers en baggeraars op om de gestrande schepen te ontzetten. Tegen forse betaling uiteraard. Smit Tak zorgt dus op voorzet van Boskalis in de laatste minuut van de wedstrijd voor 2-2.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 16 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: economie

4.1 met 11 stemmen 682Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)