Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jarig

Twee collega's jarig op één dag. Is al jaren zo. Feestelijke dag, want onze twee oudste heren pakken altijd extra uit. Ze delen de kosten van het gebak en halen elk jaar de duurste en lekkerste taartjes van de stad. Rond een uur of tien nemen we even de tijd voor het vieren van de verjaardagen. De oudste is dit jaar 61 geworden, de ander 53. Oud, maar we zijn dol op ze. Het zijn rustpunten, die weliswaar hard werken, maar het vermogen hebben om dingen te relativeren.

Daar zitten we dan, met ons luxe gebak op een schoteltje. We praten wat over het weer en over de voetbalwedstrijd van gisteren. Maar dit jaar is de sfeer een beetje anders, er hangt iets in de ruimte tussen ons in. Een onderwerp waar we aan denken, maar niet over praten.
Dan komt een jonge collega van de andere afdeling binnenstormen. Ik ken hem wel. Aardige vent, harde werker, vrolijk en vriendelijk, maar soms een tikje onbesuisd.

Met uitgestoken hand stevent hij direct op de oudste collega af. "Hé Jaap, alweer een jaar erbij, wat gaat de tijd snel he? Gefeliciteerd kerel. Hoe lang moet je nu nog?"
Het wordt meteen stil in de kamer. De jonge collega merkt het. Hij kijkt om naar de andere jarige. Slaat dan zijn hand voor zijn mond en valt stil. "Ja, ik snap het", mompelt hij.

We zwijgen. De jarigen zijn dit jaar minder samen jarig dan anders.
De een hoort bij de gelukkige generatie, de babyboomers die opgroeiden in een klimaat van gunstige regelingen en aan het einde van hun werkzame leven nog een keer de hoofdprijs mogen pakken.
De ander hoort, net zoals wij, bij de verloren generatie. Maar wat kunnen we doen? We weten het niet. Zwijgend zitten we in de kring. En we prikken een beetje lusteloos in ons luxe gebakje. Was deze verjaardag in ieder geval maar voorbij.

Schrijver: Rob Chevallier, 19 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 1 stemmen 9.386Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)