Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dirruk bedankt!

Gisteravond keek ik naar AZ-Arsenal. Op de tribune schalde het volk ‘Dirruk bedankt!’ Het kwam recht uit het hart en sneed dwars door mijn hart.
Brood en spelen.

Eerder die dag had ik mensen boos het kantoor van de DSB zien uitlopen. Een man, gekleed in het uniform van een verkoper of manager, sprak recht in de kamer ‘Bos bedankt.’ Dit was cynisch bedoeld. Hij was zwaar geschokt. Zijn bank, zijn werkgever was niet door de overheid gered. Ook dit raakte mij.

Brood en spelen.

Hij verloor zijn brood. Daarom was hij natuurlijk kwaad, maar hij had niet door dat de bank tot zinken was gebracht door de bouwers ervan en dat de overheid misschien wat lucht in de boot kan pompen, maar een vergiet blijft zinken. Hij was ook vergeten dat hij altijd geloofd had in de vrije markt en dat daar consequenties aan vast zitten. Zoals hij wellicht ook was vergeten de risico’s te vertellen die klanten liepen.

Brood en spelen.

De keizer van Wognum had gezorgd voor werkgelegenheid, een museum en een nationaal kampioenschap. Voetballers waren als hoeren op het geld afgekomen, schilderijen werden beheerd door vrijwilligers en niemand vroeg hoe Dirk aan zijn vermogen kwam. De keizer van Wognum was immers nog een gewone jongen. Hij droeg immers geitenwollensokken onder zijn pak?

Maar misschien waren de geitenwollensokken nodig om zijn wolvenpoten te verbergen, hij had natuurlijk heel veel geld verdiend met heel kleine lettertjes in heel veel contracten met mensen die niet te veel te makken hadden. Mensen hun reserves op riskante rekeningen zetten, zodat ze gratis hun hypotheek leken te betalen. Maar alleen de zon komt gratis op.

En dat weten ze nu.

De wolf in geitenwollensokken is veel kwijt, twee van zijn drie huizen, zegt hij. Maar sommige van zijn klanten zijn alles kwijt. Hun enige huis. Het enige wat hen rest is een restschuld.

‘Dirruk bedankt.’ Het sneed mij door het hart omdat ik wist dat die mensen belazerd waren. Ze hadden spelen gekregen, maar ergens anders in Nederland zitten mensen die de hoge lonen van de voetballers betaald hebben.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 22 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.4 met 7 stemmen 880Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)