Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De wraak van Balkenende

Iedereen heeft het over de toekomst van onze premier. Maar waarom? Antwoord 1: we snakken er naar dat deze gluiperige politicus eindelijk ons land verlaat.
Antwoord 2: We zijn trots dat iemand uit ons piepkleine landje een machtige man wordt.

Het eerste antwoord is logisch. Balkenende is met afstand de man met het meest uitgestreken gezicht van de Nederlandse politiek. Hij kreeg het liegen, huichelen en verdraaien van de werkelijkheid met de christelijke paplepel ingegoten. Met geraffineerd toneelspel wist hij zich altijd buiten heikele onderwerpen te manoeuvreren. Op het juiste, strategisch gekozen moment sloeg hij toe, even genadeloos als emotieloos. En incasseerde met dat eeuwige masker op z'n gezicht, de lof voor zijn kalmte, inzicht en overzicht.

Ja, mooi dat we in Nederland eindelijk van zo´n figuur verlost zijn. Maar kunnen we dan trots zijn op de bebrilde acteur en charismaloze politicus die wij bij Europa in de aanbieding doen? Zijn we al weer vergeten dat we in mei 2005 heel hard Nee riepen tegen datzelfde Europa? We wilden liever geen Europese Grondwet met allerlei strakke regels en regeltjes. We wilden dat ons eigen land ook nog wat te vertellen zou houden. Ons Nee was niet mis te verstaan.

Balkenende incasseerde de nederlaag met zijn bekende toneelspel. Mompelde iets vaags in de trant van: de stem van het volk moeten we respecteren. En beloofde dat hij met ons standpunt rekening zou houden.
Ondertussen had hij met z'n Europese maatjes het tactische aanvalsplan al klaar. Gewoon een andere naam geven aan die Grondwet en zelf besluiten om het zo uit te voeren. Niks democratie. Een beetje rekening houden met de stem van dat onwetende volk, kom op zeg, zo kom je nooit aan de macht.

Ha, dacht Balkenende. Ik zal ze wel krijgen dat stelletje weerbarstige Nederlanders. Ik pak ze terug op mijn eigen manier.

Schrijver: Rob Chevallier, 2 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

1.2 met 4 stemmen 256Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)