Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gouden tips voor Sinterklaas

Dank weer voor het breed in mij door u gedragen vertrouwen. Veel hoop op mooie gedichten klinkt in uw tipvragen door. Weer kon ik lang niet alles van grote nieuwwaarde lezen vatten of opnemen. Of leiden naar cadeaugroepen. Ik deed mijn uiterste best en hoop u te gerieven.

‘Blauwe Boeddha’ lang bebroede bundel is uitgegeven bij de komst van de Dalai Lama. Dichters voor Tibet, thema’s zijn Vrede liefde humor houvast natuur reizen verdraagzaamheid geduld tijd afscheid geloof troost stilte.
Veel variatie dus, niet hoogdravend, voor ons allemaal.
Namen? Ineke Riem Gerard Beentjes Starik Diana Ozon naast Tsead Bruinsma Möhring Jana Baranová Hans Kloos Heytze en K. Michel.
Dichtpiet leest er vaak uit voor. Tussen de visites door als de Sint hoog te paard even kapot zit – te aangedaan of daas van dwangrijm. Hij wil het graag geven:
‘Om de overblijvende waarde. Oud en jong komen in deze wereldpoëzie tezamen. De schepping wordt er voelbaar gemaakt.’
‘Maar’ zei hij ook, ‘ze moeten er wel om vragen’.

Lachpiet ging met de witte tanden bloot bij de dampende chocolade in mijn huis. Wat bleek – hij las in het gaaf practisch uitgegeven ‘Kleur Bekennen' van Jaap van Oostrum.
Jaaps idool is Toon Hermans, en dat lees je terug. Vaak absurd en humoristisch van toon, met monter een grote boodschap er soms in. Klein verpakt. Sta even stil en je beseft hoe knap dit telkens in elkaar zit. Geen woord teveel, harmonie in inhoud en vorm, rijk aan verbeelding en associatie, klankrijk.
Speciaal voor zulthoofdjes die zich door binnenzwaarte laten hinderen het kind in zich los te laten. Eén ter illustratie:

Liefde op het eerste gezicht

Ik smelt voor de bruine ogen
van het mooie meisje
Zij vindt mij een lekker ding.
Dat klopt ik ben een ijsje.

Ronald Offerman obert bij taveerne Eijlders op Mokums Leidseplein. Zijn bundel heet ‘Geen peil op te trekken’.
De bestelprocedure: Men neme zitting en mompelt ‘Graag koffie heer. Ben u ook de dichter? Oh doe er maar geen peiltje bij. Om me aan op te trekken’.
Ronald schrijft en vraagt dan met overdreven big smile ‘verder nog iets wat u bij geval gehad wilde hebben?’
Terug met dienblad vol koffie&bundel hoofd meewarig knikkend obstinaat luie wammesogen zegt hij gortdroog: ‘Eigenlijk gaat het allemaal nergens over. Beetje gelul in de ruimte en gespeel met woorden.’
Het leuke is dat de toeristen dit portret nog niet ontdekt hebben, hij is nog ongerept. Uit zijn verzamelde werken:
‘Wat moest ik anders dan lachen
Het leed was te groot.’
Dichtersdiepgang in doorleefde smarten! Voor grote harten boterletters en borstplaten. Een Amsterdammertje.

‘Orgaannevel’ door ACG Vianen, orkaannevel in de vrije omgang, is de vroege weerslag van een weerbarstig kunstenaarsleven. Om de vele diepe lagen in ACG’s werk te herkennen zijn veel tijd en empathie broodnodig. Eerst bekend als slammer, een van de besten die we hebben. Stoot klanken uit die vaak los van elkaar minuten aanhouden. Ik zag in hem de primaat die het uitkrijt “om de al te grote en tamelijk lege ziel van de mens met geluid te vullen.” (In Disgrace - J.M. Coetzee).

Op het Opspraak Open Podium Nieuwegein had ik de eer AAACEEGEE op weg naar de top helpen. ‘Schrijf je ook gewoon gedichten’ vroeg ik ‘met kop en staart?’
Hij griste zeven gave sonnetten uit zijn tas die liepen als een trein. Vol triomf keek hij om zich heen. Presentator Jet van Swieten sprak ‘dat had ik niet achter u gezocht.’
Zo werd gebrieft naar Gerrit Komrij die hem meteen erkende: "ACG heeft een krachtige poëziestem, waarin de diepe bewogenheid zich heeft ontplooid in veelvoud en verbondenheid met de taal." Hij is nu gesettled.

Zijn doelgroep is de heterovrouw 28+ die ‘het’ (nog) graag doet en vaak na de vrijpartij moe maar deels onvoldaan voelt. Zij blijkt behoefte te hebben aan zo’n primair nummertje. Elise V. uit Surhuisterveen bracht mij op het spoor van deze zwijgende groep. Vianen biedt ze uitkomst met zijn Orgaannevel. ‘Hij zit bij mij in het nachtkastje’ schrijft Elise mij, ‘en na het moment suprême laat ik nu mijn popje op ACG’s klanken dansen.’
Ook voor partners: om thuis te oefenen. Puik cadeau!

De topper dit jaar was voor mij ‘Waarom heb je het paard alleen gelaten’ van Mahmoud Darwish (1942-2008; 2004 Prins Clausprijs).
Deze beroemde Palestijnse dichter neemt ons bedrieglijk mee zodat wij ons een eind weg dromen tussen olijfbomen cactussen jasmijngeuren koffieluchten en smaragden. Om op te schrikken, het is Palestina. Chaos verlatenheid geweld opa zonder seringenschaduw de mensen vluchten kinderen sterven. De herinnering die in al dat schoons overeind bleef. Maar dan wel ongewoon poëtisch. Ook Hare Majesteit leest hem. Dubbel Koninklijk erkende poëet, wat wil een mens nog meer voor Sinterklaas.

Hij dichtte aan ons allen op blz 66

‘De poëzie is halverwege. Zij kan
nachten met twee meisjesborsten,
en twee lichamen met één appel verlichten
en met de kreet ‘gardenia’
een vaderland oproepen’


Mijn cadeautips voor Sinterklaas Kerst en Nieuwjaar:
Blauwe Boeddha - Witte Uitgeverij, ISBN: 978.90.78809.869 € 10,-
Kleur Bekennen – Jaap van Oostrum Stichting Meerenburgh ’s Gravenzande ISBN 978-90-806362-3-1 € 10.-
Geen peil op te trekken – Ronald Offerman, in kroeg uit te onderhandelen
Orgaannevel - ACG Vianen, ISBN 9789079432127 € 12.50
‘Waarom heb je het paard alleen gelaten’ van Mahmoud Darwish,Isbn: 978-90-78905-34-9 - Vert: Kees Nijland en Asad Jaber, de Brouwerij € 17,50

www.uitgeverijdebrouwerij.nl


Zie ook: http://www.acgvianen.nl/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 21 november 2009


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

4.2 met 10 stemmen 485Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Margerite Luitwieler
Datum:
21 november 2009
Erg leuk wat je schrijft over de aanraders voor Sinterklaas, en hóe je ze beschrijft. En dat gedicht van het ijsje...heerlijk!
Dank en ga door.
Naam:
Ronald M.Offerman
Datum:
21 november 2009
Email:
ronaldoffermanmsn.com
Dank je wel Jos dat ik bij je sinterklaas tips sta. Een eer waardoor ik eigenlijk geen presentjes meer nodig heb.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)