Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

kilometer ellende

Kunt u zich nog iets herinneren uit het jaar 1988? Waarschijnlijk wil er spontaan niet veel naar boven komen. Ik wil u helpen.
In 1988 was verkeersminister Neelie Kroes de eerste minister die rekeningrijden bedacht ter voorkoming van de toen al dichtslibbende wegen in Nederland. 21 jaar later hebben we het er maar weer eens over. Nu is het minister Camiel Eurlings die een duit in het zakje doet. Vanaf 2012 betalen we 3 eurocent per kilometer. Volgens de minister heeft het tal van voordelen. We zijn met z’n allen niet duurder uit, we gaan minder de auto gebruiken en dat is weer goed voor het milieu. Ook het aantal verkeersdoden zal afnemen en het openbaar vervoer neemt juist weer toe.

Het verhaal van Camiel is in ieder geval gedurfd. Al 21 jaar houden burgers en instellingen de boot af en dan is het er ineens weer. Net als de hypotheekrente-aftrek zijn er bepaalde onderwerpen waar je als minister beter niet over kunt beginnen. Meestal leidt dit tot ongewilde castratie en nu ook weer valt de hele maatschappij over de minister heen. Een brok woede maakt zich van ons burgers meester.

Hou je vast, Camiel!
3 cent per kilometer? Wie zegt dat dit over 5 jaar niet 10 cent is? Een kastje in de auto? Het moet niet gekker worden: je bent overal te volgen dus je tweede relatie kun je maar beter dumpen. Flitspalen? Die heb je niet meer nodig want het kastje registreert alles en stuurt de info lekker makkelijk naar het boetekantoor. O.k. één voordeel heeft het wel, TNT heeft weer genoeg werk met het versturen van alle facturen.

Wanneer houdt de gedachte nu eens op dat mensen voor de lol in hun auto zitten? We moeten werken overheid! We werken niet allemaal thuis! We hebben dat ding op vier wielen nu eenmaal keihard nodig. Hoe duur je het ook gaat maken, we moeten de auto in om op het werk te komen. Taxi’s worden vrijgesteld dus moeten we voortaan maar met z’n allen in een taxibusje naar het werk: wel even voor de deur afzetten graag.

Schrijver: Harry van der Meulen, 27 november 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 2 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)