Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Frank De Winner

Beste Frank,

Je zag er maar bleek uit toen ze je dinsdag uit je capsule haalden. En dat stappen lukte precies ook al niet zo goed. Nog een geluk dat ze daar in Kazachstan een draagberrie hadden om u op te leggen.
Trouwens, in wat voor gedrocht moest je eigenlijk terug naar de aarde komen? Precies een aangebrande soepketel. Je moet toch eens overwegen om de volgende keer met de Amerikanen mee te vliegen, die hebben veel moderner materiaal. En dan moet je tenminste ook niet met een Rus en een Canadees in een sardienenblik terugkomen. ’t Is precies ’t begin van een mop, Frank.

Zes maanden in de ruimte… En je had het daar nog voor het zeggen ook, ik kan het nog altijd niet geloven. En je blijft er zo bescheiden bij. Als een brave schooljongen die fier maar ingetogen met zijn rapport naar huis komt. Je doet mij een beetje denken aan Herman Van Rompuy. Die heeft het nu ook voor het zeggen. Hij is de eerste president van Europa geworden terwijl jij in het ISS zat. Je had hem moeten zien.

Maar er is ook slecht nieuws. We hebben een nieuwe premier. ’t Is weer Yves. Zou je niet direct terug de ruimte willen in geschoten worden als je dat hoort? Hij was nog geen drie dagen bezig of hij had alweer driekwart van het land tegen zich. Frank, moest je hem nu eens meenemen naar de ruimte en hem daar een ruimtewandeling laten maken?

Waarvoor ik u eigenlijk schrijf. ’t Is bijna Nieuwjaar, ze gaan weer van alle kanten afkomen met de typische eindejaarsvragen want ze gaan voor alles en nog wat uw mening willen, nieuwe held die je bent. En dan te bedenken dat je de helft van het jaar gemist hebt. Ik zal u dus bij deze briefen, niet dat er veel gebeurd is.
Kimberly, één van onze landgenoten die qua intelligentie nog niet tot aan het eelt van uw voeten komt, wou deze zomer ook de ruimte in. Ze heeft dan maar zelf een rakket gekocht. ’t Was maar toen ze ‘Allez rakket, hop, naar omhoog, ju’ riep en er niets gebeurde dat ze door had dat ze op een tennisrakket zat. Ten einde raad heeft ze dan 56 sterren op haar smikkel laten tatoeëren terwijl ze sliep. Je had ze moeten zien.

Voor de rest zijn er naar jaarlijkse gewoonte weer wat gevangenen ontsnapt. We kampen nog altijd met een overbevolking in de gevangenissen en de enigen die er iets aan doen, zijn de gevangenen zelf. Er zijn er een paar ontsnapt met een helikopter, een paar andere via een ladder en eentje is gaan lopen terwijl hij samen met enkele agenten een sigaret aan het roken was tijdens de pauze van zijn ondervraging. Je gelooft mij niet zeker? De politici zijn nu aan ’t overwegen om een algemeen rookverbod in te voeren.

Ah ja, de Mexicaanse griep is hier uitgebroken. Maar daar moet jij geen schrik van hebben, nu je eerst nog twee weken in quarantaine moet. Je ziet dan na een half jaar eindelijk uw vrouw terug en dan zit er nog glas tussen ook. Alsof je een crimineel bent, terwijl er geen grotere held is. Die Russen hebben echt geen gevoelens. En hoe ze u dan vanuit uw soepketel in een vooroorlogse tank gehesen hebben om u daarna in traditionele klederdracht in een zetel uit grootmoeders tijd te laten poseren voor de foto, dat is toch niet meer van deze tijd? Wat gaan ze u nog allemaal laten doen?

Als ze met die eindejaarsvragen uw mening vragen over de opwarming van de aarde, wil je dan eens zeggen dat dat het meest overroepen feit van 2009 is? Jij hebt er drieduizend keer rond gevlogen, rond die opgewarmde aarde, u gaan ze geloven. Op den duur mogen we niks meer doen zonder dat we moeten horen dat daardoor weeral zoveel vierkante kilometer poolijs gesmolten is. En dat begint mijn keel uit te hangen. De NASA heeft nochtans water op de maan gevonden, ’t is niet dat we niet weten waar naartoe als het hier gedaan is.

Trouwens, toen je dinsdag terugkwam naar de aarde, heeft Ramses Shaffy nog aan zijn vriend Sammy gevraagd om uit te kijken naar uw terugkeer. ‘Hoog Sammy, kijk omhoog, Sammy, want daar is de blauwe lucht.’ Maar hij heeft het zelf niet meer mogen meemaken. Het is alsof je een plaatsje in de hemel hebt vrijgemaakt voor hem, Frank. Dat had je niet moeten doen.

Zo, Frank, ik ga u laten, dat je wat kan op adem komen. Denk na over de ruimtewandeling. Je kan altijd nog een grotere held worden.

Laat vlug iets weten.

Een landgenoot die van uw landing genoot.

Schrijver: Johan De Smet, 6 december 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 37 stemmen 426Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)