Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bommen en granaten

Als kapitein Haddock uit Hergé's strip Kuifje boos is, roept hij: ‘Bommen en granaten!’
Deden onze wereldleiders dat maar vaker. Het zou ze helpen herinneren dat ze een belangrijke taak hebben te volbrengen.

Nu is het natuurlijk mooi dat onze Tweede Kamer een motie aannam tegen clusterbommen. Banken en pensioenfondsen mogen niet meer beleggen in aandelen van clusterbomproducenten. Indiener SP-er van Velzen noemde dit een revolutionaire stap.
Is het dat?

Zeker, de 12.000 slachtoffers die door clusterbommen vielen zijn er twaalfduizend te veel. Dat maar liefst 98 % van die slachtoffers burgers waren is des te schrijnender. En dat, omdat die krengen bestaan uit vele kleine bommetjes die soms jaren nadat de clusterbom is afgeworpen tot ontploffing komen, vaak in een tijd van broze vrede na jarenlange oorlog en dat dan vaak spelende kinderen hun been of nog erger hun leven en in elk geval hun jeugd verliezen, ja dat is verschrikkelijk.
Maar een revolutie?

Wat te denken van snelvuurwapens die ook in vredestijd dood en verderf zaaien in handen van maffiosi of gevaarlijk gestoorden? Of van springstof dat tot kneedbom getransformeerd overal, maar vooral in de arme wereld, dagelijks tientallen slachtoffers maakt? De lijst kan eindeloos worden aangevuld. En dan zwijgen we maar over de reguliere kalashnikows, M16’s, bommen en atoomwapens waarvan men meent dat ze onmisbaar zijn.

Natuurlijk, niet zozeer de wapens zijn bedreigend, maar meer degenen die ze hanteren. En inderdaad, als men aangevallen wordt door een dictator à la Hitler dan moet men zich kunnen verdedigen. Dus wapens zijn altijd nodig.
Maar is dat soort redenen voldoende om de strijd tegen wapens maar als hopeloos af te doen?

Verkrijgbaarheid van vuurwapens is ook zo’n punt. Een ontspoord joch kan met een zakmes zijn ex-klasgenoten te lijf gaan, maar ook met een stengun.

Mijn geschiedenisleraar maakte me ooit duidelijk dat we dankzij wapens vrede hebben. Doordat alle landen zich bewapenen kan een aanval altijd worden gepareerd. Een wereld zonder wapens is ondenkbaar, vond hij. Ook de Berlijnse Muur zou volgens hem nooit omvallen.

Ik ben dus hoopvol gestemd en…
SP-kamerlid Van Velzen heeft toch gelijk: in het Nederlands parlement is deze week de vreedzame revolutie begonnen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 december 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 6 stemmen 284Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)