Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Heeft u wel een vergunning voor die muur?

In heel Nederland zijn welstandscommissies bezig om te kijken of de verbouwingen die mensen plegen mooi genoeg zijn en nieuwbouw voldoet aan de eisen van redelijke welstand. Vroeger mochten architecten zelf weten, wat die eisen waren, maar tegenwoordig mogen gemeenteraden dat weten. Die hebben er geen verstand van, dus vragen ze aan de wethouder om een voorstel te doen. Die heeft ook geen idee, dus vraagt die het aan een bureau en die schrijft een voorstel.
Op de ene plaats moeten huizen puntdaken hebben, op een andere plaats moet de daklijn langs de weg en ergens anders weer dwars op de weg. Vrijwel overal moeten er gedekte kleuren gebruikt worden en dakpannen mogen niet glanzen, maar hier en daar worden experimenten toegestaan. Zo gaat dat.

De wethouder ontvangt het voorstel en denkt dat het prima is. Hij legt het voor aan de raad en verdedigt het alsof hij het helemaal zelf geschreven heeft, daar zijn wethouders goed in. De raad kijkt er naar, maar komt er al snel achter, dat het te ingewikkeld is om er iets van te vinden. Ze vinden het goed. Er liggen criteria.

Vervolgens komt u als burger met een bouwaanvraag – een dakkapelletje, een carport, een schuurtje of desnoods een heel huis. Een nieuwe winkelpui of lichtreclame aan uw kantoor – ga zo maar door.
Als onderdeel van de procedure komt het voor de welstandscommissie en die moet er wat van vinden, want dat staat in de wet. Ze slaan de criteria op. U kunt niet meer tegen de criteria protesteren. Als u boos wordt op de criteria, verwijzen de architecten naar de gemeenteraad, want die heeft ze vastgesteld. Als burger heeft u al snel door, dat de strijd aangaan met uw eigen vertegenwoordiging tamelijk zinloos is. Het kan ook zijn, dat u vindt dat uw voorstel wel binnen de criteria passen, maar dat de architecten uw gevel onevenwichtig vinden, of de kleurstelling niet goed, en dan kunt u wel boos op die architecten worden, maar die stappen opnieuw uit de schootslinie: zij schrijven maar een advies. Het college beslist.

Het wordt nog mooier. U kunt natuurlijk uw stappen richten naar het college en komt wellicht terecht bij een wethouder, maar die kan niet veel met uw klacht. Tja, er ligt toch duidelijk een advies van deskundigen. Hij of zij kan toch moeilijk afwijken van een deskundig advies? U dient dat maar te begrijpen.

U staat met uw dakkapelletje met de rug tegen de muur. En nu maar hopen dat niet ontdekt wordt dat u geen vergunning had voor die muur. Straks moet u die ook nog afbreken.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 24 december 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 2 stemmen 292Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)